בירת הקונדיטוריות

בפרקים הקודמים חשפתי בפניכם את העובדה כי פריס בשבילי היא המון, אבל היא קודם כל בירת הפטיסרי והבולנז'רי.
את אהבתי לתחום הקונדיטוריה, על כל ענפיו, גיליתי לאחר השירות הצבאי. רבים ממכריי מנסים להבין עד היום מתי ואיך נוצר החיבור שלי לתחום, אבל אני פשוט לא יכולה לשים את האצבע על "איך הכל התחיל". אני ממש לא זוכרת את העוגה הראשונה שאפיתי, את ספר האפייה הראשון שהיה לי או מה היה המניע לכל הדבר הנפלא הזה שקרה לי בחיים. אני רק זוכרת שמהר מאוד המטבח הפך ל"מיני" קונדיטוריה, חברים סביבי החלו להשמין, ערמת ספרי האפייה גדלה ובעקבות זאת החיבור לפריס רק הלך והתעצם.

אם אין לחם תאכלו עוגות...והרבה
אני בטוחה שכל מי שקורא שורות אלו והיה בפריס (ומי שלא היה - לרוץ מהר!!!) שם לב כי בפריס (ובצרפת בכלל) ישנה הערצה לתחום הקונדיטוריה, והדבר ניכר בכל פינה ופינה בעיר (הצרפתים יודעים מה טוב....).
בצרפת, חנויות המאפים מתחלקות ל – פטיסרי (Patisserie) ול – בולנז'רי (Boulangerie). כמעט בכל רחוב ניתן למצוא לפחות בולנז'רי אחת ופטיסרי אחת. אני לא אתפלא אם הצרפתים הסוציאליים עד להחריד, המציאו חוק על פיו בכל כמה מטרים צריכות להיפתח מאפיה וקונדיטוריה לרווחת התושבים המדושנים. אגב, להבנתי, לגבי בתי המרקחת קיים חוק שכזה (כשתהיו בפריס, שימו לב לכמות בתי המרקחת סביבכם, כמעט מכל מקום זועק הצלב הירוק המואר המסמל המצאות של בית מרקחת במקום).

חברים, חובבי הפחמימות מוזמנים לעבור מבולנז'רי לפטיסרי וחוזר חלילה. מדובר בחוויה מרנינה ומרוממת נפש, שאחריה ניתן להבין את המשפט "אם אין לחם תאכלו עוגות" בצורה עמוקה יותר...(אגב, המשפט המתקתק הזה מיוחס למארי אנטואנט, מלכת צרפת, אך יש הגורסים כי מי שאמרה משפט זה היא אחותה של מארי, מריה קארולינה, מלכת נאפולי).


פטיסרי או בולנז'רי? מורה נבוכים
הבולנז'רי, עמוסה במאפים מסוגים שונים, אם תרצו זו בעצם המקבילה למאפיה אותה אתם מכירים. החל מהבאגט המפורסם (על סוגיו השונים) וכלה בלחמים כפריים וריחניים אשר יכולים ללמד את הבאגט משהו על איכותיות...וכמובן, שלא נוכל לדלג על יציקת החמאה האוורירית – הבריוש. אל תחמיצו פרוסת בריוש עסיסי ואל תתביישו למרוח עליה שכבה של חמאה צרפתית איכותית. תאמינו לי, עם כמות החמאה שיש בבריוש, ממש לא תחושו שהתווספה אליו עוד שכבה. כמובן שבבולנז'רי תוכלו למצוא עוד מאפים רבים וטובים מעבר לאלו שהוזכרו לעיל, אל תהססו לנסותם – כל אחד מהם שווה טעימה.
והרי הודעה – לא מצאתי בולנז'רי שהיא הכי טובה לטעמי, יש המון המון מומלצות ולכל אחת הייחוד שלה. עם זאת, יש מקום אחד שלטעמי חובבי הלחמים חייבים לבקר בו, וכשאני אומרת חייבים אני לא מגזימה – הלחם הכי טוב שטעמתי בחיי! מדובר בבולנז'רי פואלין – POILANE המתמחה בלחמים כפריים מדהימים. בנוסף, נמכרות במאפיה עוגיות החמאה "סבל'ה" וגם הן הטובות ביותר שטעמתי. לפואלין יש שני סניפים, אחד מהם אפילו פתוח ביום ראשון!! כיכרות הלחם של פואלין ע נ ק י ו ת ואפשר לרכוש כמה פרוסות שרוצים, שהרי הלחם נמכר ע"פ משקל. אין כמו לקנות כמה פרוסות לחם כפרי, כמה פרוסות גבינה ולחובבי הבשר גם נקניק..וכמובן שאפשר גם להוסיף יין ואולי גם כמה ירקות מהשוק (ראו הכתבה הקודמת) לשבת על ספסל ולחייך אל העולם...החיים יפים.
BOULANGERIE POILANE – הסניף שפתוח בראשון: 49 bd de Gernelle /מטרו – Dupleix והסניף המרכזי – 8 rue du Cherche Midi /מטרו – St. Sulpice.http://www.poilane.fr/index.php?passer=1


הפטיסרי, לעומת הבולנז'רי, מתמקדת בקינוחים ובמאפים מתוקים, קשה לי מאוד להגיד שניתן להשוות את הפטיסרי לקונדיטוריה, משום שהפטיסרי היא אומנות והמילה קונדיטוריה לא מספיק חגיגית עבורה לטעמי. תוכלו למצוא בפטיסרי עוגות, עוגיות, מרנגים, מקרונים, קרואסונים, טארטים, בריושים מתוקים, מוסים, פטי-פורים ועוד ועוד.
הפטיסרי עבורי היא מקדש למתוקים, אין עוד מקום בעולם שבו ההתייחסות לתחום הפטיסרי היא כל כך רצינית ומעמיקה. די בהתבוננות בחלון ראווה של פטיסרי נחשבת, על מנת להבין את מידת ההשקעה והמחשבה שיש בכל מוצר ומוצר, מדובר באומנות.
כמובן, שלא ניתן במעמד זה לפרוט ולפרט את כל סוגי העוגות והקינוחים שתוכלו למצוא בפטיסרי, ולכן אזכיר שני סוגים של מתוקים צרפתיים אופייניים אשר אותם אני ממליצה לאכול בקונדיטוריה המפורסמת "לה דורה" – LA DUREE.

ראשית, הקרואסון. כן כן, אשמע לכם נדושה ואמליץ על המאפה הלאומי של צרפת. סמכו עלי שלא סתם בחרתי בו, אני חושבת שדרך טעימת קרואסון אמיתי תוכלו להבין את האיכותיות של הפטיסרי הצרפתי, שהרי יש לכם הרבה מקום להשוואה בתחום הקרואסונים...
אזהרה – אחרי שתטעמו את הקרואסון הכי "פשוט" ב"לה דורה", תבינו שכל מה שאכלתם עד עכשיו והתחזה לקרואסון, לא היה אלא בצק מתוק אשר בינו לבין המאפה האמיתי אין כל קשר. אל תיקחו את זה קשה מדי, זו סיבה נהדרת לשוב לפריס.
מוצר נוסף אשר מומלץ מאוד לטעום ב"לה דורה" הוא ה"מקרון". מדובר בעוגיות צרפתיות ייחודיות אשר מבוססות על קצף ביצים (בדומה למרנג), מדובר בעצם בשתי עוגיות דקות אשר ביניהן קרם בטעמים שונים. עוגיות המקרון צבועות בצבעים שונים המרמזים על טעם המילוי - שוקולד, פיסטוק, תות, פטל, וניל, לימון, קפה, אגוזים ועוד ועוד כיד הדימיון. המקרונים של "לה דורה" ידועים כאיכותיים ביותר, טריים, ובעלי המרקם הנכון. זו הסיבה בעתיה הם נמכרים ב"לה דורה" בכמויות אדירות, למרות מחירם הלא זול. שימו לב כיצד מתייחסים למקרונים העדינים, מדובר במראה מיוחד מאוד. המקרונים נארזים בקופסאות מיוחדות אשר מגינות עליהם מפני שברים (ומפני שברון לב שלנו, הלקוחות), ניתן לארוז מעין קולקציה צבענוית של מקרונים בקופסא אחת ולהביא כמתנה מתוקה או כמזכרת מפריס.
אז וותרו על ארוחת הבוקר המונוטונית במלון, כי גם שם תקבלו קרואסון "ישראלי" שלא ממש שווה לבזבז עליו קלוריות, וגשו לאחד מסניפי "לה דורה". הסניף האהוב עלי נמצא ברחוב המחבר בין כיכר המדלן לכיכר הקונקורד (יש גם סניף גדול בשאנז אליזה). אל תיבהלו אם תראו אנשים עומדים בתור וממתינים בסבלנות מופתית למתוקים שלהם, ההמתנה משתלמת והתור "רץ". כשתעמדו בתור, הסתכלו סביבכם ונסו לדמיין את סיפורו של כל אדם שעומד בתור, לאן הוא לוקח את הקרואסונים - ישיבה במשרד? מאהבת? סתם לילדים שמחכים בבית? זה גם מסקרן וגם עוזר להעביר את הזמן. בנוסף, בזמן ההמתנה תצטרכו להחליט מה ברצונכם להזמין – המקום כל כך מבוקש, האנשים ממהרים בבוקר, ואין זמן להתלבטויות רבות ליד הוויטרינה והקופה.
ועכשיו תתאפקו עוד כמה דקות, גשו אל הגן הקרוב, ובמקרה של הסניף ליד כיכר המדלן מדובר בכמה דקות הליכה מגני טוילרי המדהימים, שבו על כסא ברזל ירוק ליד אחת מבריכות המים נגסו לאטכם במתוקים שקניתם ותזכרו שאין זו אגדה...זו מציאות. LA DUREE 16 rue Royale, מטרו Madeleine או Concorde.
http://www.laduree.fr/


פטיסרי נוספת עליה אמליץ היא STOHRER - קונדיטוריה ומעדנייה מדהימה, אשר לה היסטוריה ארוכה עוד מימי לואי ה - 15. מדובר באחת הקונדיטוריות הותיקות בעיר, קטנה, לא בולטת מאוד, אבל כשנכנסים פנימה ובעיקר כשטועמים מרגישים את הותק. ממליצה לטעום את כדורי הרושה הגדולים, וכן את הסברינות המיוחדות.
51 rue montorgeuil metro les halles





פטיסרי קלאסית ומשפחתית - PHILIPPE GOSSELIN קונדיטוריה אשר ממוקמת בקרבת הלובר, מתמחה במאפים קלאסיים כגון פלאנים, טארטים, אקלרים ועוד. מומלץ מאוד טארט של תותים טריים בקרם פטיסייר.
125 rue saint honoremetro louvre rivoli


שלכם, שרון.

2 comments:

  1. פעם אחרונה שהייתי בפריז, פשוט נכנסתי לכל patisserie וקניתי משהו :)
    איך לא נכנס לפה Pierre Herme?

    השבמחק
  2. פייר הרמה אכן מדהים...אבל יש עוד המון מדהימים שלא נכנסו לכאן. אין ספק שהוא בהחלט מיוחד מאוד, אבל אני חושבת שלא פונה לכל הקהלים השונים...
    בכל מקרה אן ספק שהוא יוזכר כאן באחד הפוסטים.
    שנה טובה
    שרון

    השבמחק

תודה על התגובה, שיהיה מתוק :-)

טופס יצירת קשר

שם

אימייל *

הודעה *