סדנאות בישול וקונדיטוריה בפריס


קולינריה היא אחד התחומים היותר מקושרים עם צרפת בכלל ועם פריס בפרט. אוכל צרפתי, פטיסרי, בולנז'רי, שוקולד, שווקי אוכל, אירועי אוכל...כל אלו חיים להם יחד בהרמוניה בעיר אשר בהחלט יודעת ליהנות מתענוגות החיים, ולספק אותם לתושביה ולמבקריה. רחובותיה של פריס עמוסים כל טוב קולינרי, עד שלעתים קשה מאוד לבחור מה לטעום והיכן לאכול. לא סתם אמרה לי פעם אחת מתושבות העיר, אותה הכרתי בטיסה לפריס שאין בפריס פטיסרי הכי טובה או בולנז'רי הכי מוצלחת, התשובה תמיד תהיה תלויה בנשאל. לטענתה, כל פריסאי ממנו אבקש המלצה לפטיסרי או לבולנז'רי, ימליץ לי על המקום בו הוא נוהג לקנות באופן מסורתי כבר שנים (שמרנים הצרפתים, כבר אמרנו?). מכיוון שהבלונז'רי והפטיסרי נמצאות בתוך שכונות המגורים, ולא רק במרכז התיירותי, הרי שכל שכונה מתהדרת לה במקומות הכי טובים שלה, וכך לכל אחד ואחת יש המלצות על מקומות אחרים לרכוש בהם את הבאגט היומי, את מאפה הבוקר ואת השוקולד לאחר הצהריים.

מאחורי הקלעים של טעמי פריס
כחלק מהיותה של פריס מזוהה אצל רבים כל כך כבירת הקולינריה, הרי שרבים אשר פוקדים את העיר מבקשים למצוא בה הן את המקומות בהם יוכלו לרכוש את המוצרים הטובים ביותר, והן את המקומות בהם יוכלו ללמוד את רזי ההכנה של אותם מוצרים. צורך זה של המתעניינים ב"מאחורי הקלעים" של הקולינריה, רק הולך וגובר עם השנים האחרונות, במקביל להתעניינות העולמית ההולכת וגוברת בסדנאות בישול על כל סוגיו. אז פריס כמו פריס, מנסה לרצות את כולם (כן אני יודעת שמדובר בעסק כלכלי) ומספקת לחובבים ולמקצוענים סדנאות בישול במגוון תחומים ובמגוון בתי ספר.

מכיוון שהיכרותי עם סדנאות בישול בפריס הייתה עד כה במסגרת חובבנית, ולא השתלמתי באחד מבתי הספר במסגרת קורס ארוך ומקיף, הרי שאתמקד בתחום החובבני המתאים יותר לתיירים. כמובן, שבשני בתי הספר שאזכיר ישנן גם תוכניות לימוד מקיפות אשר בסופן ניתן לרכוש מקצוע ולקבל דיפלומה. בתי הספר לבישול בפריס מאוכלסים בתלמידים מכל העולם, וכל בית ספר ישמח לספק לכם את המידע המקיף אודות תוכניותיו, בהמשך אצרף קישורים מתאימים.

LCB – "לה קורדון בלו"
השם קורדון בלו מוכר כיום ברחבי העולם ומזוהה עם בית הספר הגבוה לבישול ועם ספרי הבישול הרבים אשר הוצאו על ידו. קורדון בלו הוא אחד מבתי הספר הוותיקים לבישול, אשר החל את דרכו כבר בשנת 1895 בפריס. השם "קורדון בלו" נודע עוד מהמאה ה – 16, עת הקים הנרי ה – 3 את "מסדר הרוח הקדושה". הסמל של המסדר היה צלב הרוח הקדושה אותו ענדו על גלימה כחולה (cordon bleu). טקסיו של המסדר היו מוכרים ככאלו אשר לוו בארוחות פאר, ומכאן הקשר בין המסדר לאוכל...
מאז ינואר 1896, אז התקיימה הדגמת הבישול הראשונה בקורדון בלו, התפתח בית הספר למימדים גדולים מאוד והוא מונה כיום 29 סניפים ברחבי העולם. מעל 20,000 סטודנטים מגיעים אליו בכל שנה והשפים המלמדים בו הנם "מאסטר" שפים אשר מגיעים ממסעדות להם כוכבי מישלן, או שפים אשר זכו בתחרויות יוקרתיות בעולם. כן מלמדים בבתי הספר "מופים" MOF שהנם שפים בעלי תואר אשר נחשב לאחד היוקרתיים ביותר בצרפת – MEILLEUR OUVRIER DE FRANCE. בעבר הייתה לקורדון סוג של בלעדיות בתחום הוראת הקולינריה, אך בשנים האחרונות צמחו עוד ועוד בתי ספר בעולם, וכיום יש לקורדון מתחרים חזקים מאוד בשוק בתי הספר לבישול.

הקורדון מציע מגוון רחב מאוד של אפשרויות לימוד, החל בסדנאות יומיות בתחום ספציפי וכלה בלימודים מקצועיים אשר מקנים תעודות בין לאומיות המוכרות בעולם כולו. כמו כן, מציע הקורדון קורסים הקשורים לתעשיית הקולינאריה העולמית, מלונאות, מסעדנות וכדומה.

שרון והקורדון
את הרומן שלי עם הקורדון התחלתי בעקבות החלום...כשעוד היה רק בגדר חלום. החלטתי שבמסגרת ביקוריי בפריס, אקדיש גם חלק מהזמן ומהמשאבים להעשרת הידע שלי בתחום הקונדיטוריה. אני זוכרת שהקורדון היה תמיד בתודעה שלי, אך הוא היה מעין פנטזיה בלתי מושגת. באותו יום בו החלטתי להפוך אותו למשהו מציאותי, חיפשתי באינטרנט את האתר של בית הספר ומצאתיו בנקל. התחלתי לשוטט בו (כשעוד היה במהדורה הקורמת והפחות ידידותית שלו) ודי מהר הבנתי שהקורסים שמתאימים לי כתיירת, הם הקורסים המכונים "קורסים קצרים". מדובר בקורסים הנמשכים בין שעתיים ליומיים, תלוי כמובן בקורס בו רוצים לקחת חלק. הקורסים הקצרים ביותר מכונים "דמו" והם בעצם הדגמה/פרזנטציה של מתכונים בתחום מסוים, ללא התנסות מעשית של הלוקחים חלק בקורס. קורסי היום, המתחילים בבוקר ונמשכים עד אחר הצהריים, הם קורסים אשר במרכזם נושא אחד אשר נלמד באופן עיוני ומעשי במהלך היום. כן, ישנם קורסים המשלבים גם הדגמה וגם התנסות והם נמשכים כיומיים.

סיור בשוק, מאפים טריים ופטיפורים
הסדנא הראשונה אליה נרשמתי הייתה סדנא הכוללת סיור בשוק פריסאי ביחד עם שף של הקורדון, רכישת מצרכים איכותיים ולאחר מכן הדגמה של הכנת ארוחה עם המצרכים אותם רכשנו בשוק. כאן חשוב לציין כי ההרשמה דרך האינטרנט הינה תהליך ידידותי, קל ומהיר. בדרך כלל, מזכירות בית הספר נחמדות מאוד, ועם אחת מהן, שכיום כבר לא עובדת במקום, התחברתי ואף הוזמנתי לארוחת ערב משפחתית בביתה (דבר כלל לא מובן מאליו אצל אירופאים בכלל ופריסאים בפרט). אל תהססו להירשם לסדנא בה אתם חפצים דרך האינטרנט, כך תוכלו להבטיח את מקומכם, שהרי מספר המקומות בסדנא מצומצם ומוגבל. סדנאות נוספות בהן לקחתי חלק – מאפים טריים ופטיפורים. שתי הסדנאות האחרונות היו סדנאות מעשיות, קרי במשך כל היום הכנו מוצרים בהנחייתו של שף קונדיטור, אשר דיבר רוב הזמן בצרפתית, אך אל חשש! בצמוד לשף הצרפתי עומד לאורך כל היום מתורגמן אנגלי, אשר מתרגם את כל הגיגי השף לאנגלית.

החוויה הייתה מדהימה. ראשית, עם ההגעה לבית הספר מתקבל כל משתתף על ידי צוות בית הספר ומובל למעין חצר פנימית בה מתקיימת ארוחת בוקר צנועה (בד"כ מיץ תפוזים, קפה וקרואסון). במהלך ההמתנה בחצר, ניתן לחזות ב"נוף" מעניין של תלמידי בית הספר (אלו הלומדים לדיפלומה) אשר מגיעים עם בוקר לכיתות הלימוד. מדובר בערב רב של אנשים ממדינות שונות, אבל בבית הספר כולם נהיים דומים - כל אחד מהם לבוש בז'קט קונדיטורים אשר נתפר לפי מידותיו, עליו רקום שמו, כל אחד מהם נושא את תיק הסכינים שלו ועל פניו של כל אחד מהם מרוח חיוך גדול של הגשמת חלום.
לאחר ארוחת הבוקר והפגישה הראשונית עם החברים לסדנא, מובלת הקבוצה לכיתת ההדגמה או לכיתת המטבח. האווירה מאוד מיוחדת - חבורה של אנשים מכל קצוות העולם, ניו זילנד, רוסיה, ארה"ב, שוויץ, יפן ועוד, מקובצים במטבח גדול מימדים, מאובזר בצורה מושלמת, ומכינים כמויות מסחריות של מאפים, עוגות, קרואסונים, מקרונים, לחמים ועוד ועוד...האמירה המוכרת כי אוכל מאחד סביבו אנשים מקבלת כאן משמעות אמיתית. בסוף הסדנא מחולקים בין המשתתפים כל המוצרים שהוכנו במהלך הסדנא, לכן מומלץ להצטייד בקופסאות קשיחות אשר ניתן להכניסן למזוודה....כך,למשל, מצאו עצמם פטיפורים, שהוכנו על ידי בפריס, מגיעים אחר כבוד לארץ הקודש ומחולקים למקורביי המאושרים.

בתום הסדנא מקבל כל משתתף תעודה החתומה על ידי השף שהוביל את הסדנא. חשוב לציין כי סדנאות בנות יום אינן מכשירות אף אחד מאתנו להיות קונדיטור. עם זאת, רמת ההוראה בבית הספר, מקצועיות השפים ומגוון המתכונים אותם מכינים, בהחלט נותנים הכשרה בסיסית באותו תחום ומעוררים תיאבון לקורסים נוספים. עלות סדנא של יום היא כ – 160 יורו.
למידע נוסף אתם מוזמנים להיכנס לאתר בית הספר - http://www.lcbparis.com/paris/home/en


LENOTRE - "לנטורה"
אחת מהפטיסרי המוכרות ביותר בפריס מזה שנים, היא "לנטורה", אשר הסניף הראשי שלה ממוקם באחד המקומות המרכזיים ביותר בעיר – המתחם הירוק שבין כיכר הקונקורד לבין איזור החנויות של השאנז אליזה. למעשה, מדובר בשדרת השאנז אליזה עצמה, אך לא בחלק הסואן והעמוס מכוניות וחנויות המזוהה כל כך עם השדרה. בחלקה זה, השדרה הינה עמוסת עצים ומשטחי דשא ובעונה בה נושרים העלים מהעצים מדובר במחזה מרהיב ואירופאי למהדרין. ממש בלב השדרה, ממוקם לו "הפיבלון" – PAVILLON ELYSEE LENOTRE. מדובר במתחם מקסים ובו בית קפה/מסעדה של "לנוטרה", חנות לממכר כלי מטבח (יקרה מאוד) ופטיסרי. ישנם עוד סניפים רבים של "לנוטרה" בפריס, למשל באיזור הבסטיליה, באיזור בית הספר הצבאי, ויקטור הוגו ועוד.

פבילון לנוטרה הוא לא רק פטיסרי ומסעדה, אלא ממוקם בו גם בית הספר לקולינריה של לנוטרה אשר הוקם ב 1971 על ידי גסטון לנוטרה. בעוד בפבילון מתקיימים קורסים קצרים בני כמה שעות, המיועדים בעיקר לחובבי התחום, הרי שבית הספר הראשי נמצא ב – PLAISIR הממוקמת כ – 25 ק"מ מפריס, שם מתקיימים הקורסים המקצועיים המכשירים לקבלת דיפלומה, וכן קורסים מקצועיים קצרים יותר הנמשכים כמה ימים. טרם לקחתי חלק באחד הקורסים של לנוטרה, אבל בהחלט קיבלתי המלצות רבות על המקום מאנשים אשר השתלמו בו במגוון סדנאות וקורסים.

מעיון מעמיק ברשימת הקורסים הקצרים אשר מתקיימים בפבילון, הרי שמדובר במבחר עצום של אפשרויות, כשבכל יום (למעט יום ראשון) מתקיימות כמה סדנאות של כמה שעות, בתחומים שונים ומגוונים. מקריאת לוח הזמנים של הקורסים ניתן להתרשם כי מדובר בסדנאות קצרות יותר מסדנאות היום המלא של הקורדון (מצאתי סדנאות של שעתיים....), ולכן ניתן להעריך שהן פחות מעמיקות. אין ספק כי הקורסים הללו מתאימים מאוד למי שלא רוצה לכלות את זמנו הקצוב בפריס בתוך בית ספר לבישול, ומעוניין רק לטעום מהעניין. עלות כל סדנא היא בסביבות 132 יורו.

הקורסים הקצרים המתקיימים בסניף שב – PLAISIR ונמשכים כמה ימים, נראים מעניינים מאוד וניתן להעריך שהם מקצועיים ביותר. מדובר בקורסים הנמשכים בין שלושה ימים לארבעה וחצי ימים, ועלות כל אחד מהם היא בין 1000 יורו לכ – 2000 יורו. כמובן שכאן כבר מדובר בסדנא מקצועית, אשר עוסקת בתחום ספציפי אחד במשך כל הסדנא. מגוון הסדנאות רחב ביותר ובתחום הקונדיטוריה ניתן למצוא סדנאות בתחומים רבים ומגוונים – אפייה, פטיסרי, גלידות, קינוחים קפואים, שוקולד, עבודה עם סוכר, קינוחי צלחת ועוד.
גם כאן ניתן לקבל את כל המידע ולהירשם דרך אתר האינטרנט של לנטורה - http://www.lenotre.fr/en/ecoles_lenotre.php


כמובן שיש עוד בתי ספר לבישול בפריס, אבל מצאתי את אלו שהצגתי כמתאימים ביותר לסדנאות קצרות לתייר החובב.
שלכם
שרון

13 תגובות:

  1. אנונימי16/9/09 13:21

    רשומה נהדרת והמידע נפלא וחשוב. אפשר אפילו להירשם מראש לסיור וכשמבקרים בפריז לעשות יום אחד כזה של סיור-סדנא והטיול הופך לחווייתי ומיוחד יותר.

    שתהיה לך שנה טובה ומתוקה
    חג שמח, ברי (-:

    השבמחק
  2. תודה ברי...אני מבינה שהקישור שלך לרשימת תפוצה עבד. זה בהחלט מה שאני עושה - נרשמת מראש וזה מאוד מאוד כיף.
    מומלץ בחום!!
    שנה מקסימה
    שרון

    השבמחק
  3. יופי של פוסט! אחלה מידע על הסדנאות והבלוג שלך מרהיב בלי שום קשר:)

    נטלי

    השבמחק
  4. תודה נטלי
    את מוזמנת להמשיך לבקר בו, אמשיך לעדכן....
    שנה נפלאה
    שרון

    השבמחק
  5. איזה חלום זה ללמוד קונדיטוריה בפאריז, גם ערש האפייה וגם אנשים כל כך חמים. זה פשוט חלום שלי!

    השבמחק
  6. נשמע כמו רעיון מעולה לאטרקציה מעולה בטיול בפריז. ללא ספק פריז זה המקום ללמוד על אוכל ובמיוחד על אפייה. אומנם אחר כך בארץ, קצת יותר קשה להסתדר עם החומרים והשיטות על המטבח והציוד בישראל, אבל שווה לקבל את הכיוון לפחות..

    השבמחק
  7. אנונימי5/3/12 17:13

    על איזה חנויות לקישוטי אפייה את יכולה להמליץ לי?

    השבמחק
  8. אנונימי8/9/12 09:47

    שלום שרון שמי יעקב אני קונדיטור רציתי לחזק את עצמי מקצועית בתחום באיזה קורס בצרפת איך אני עושה את זה?

    השבמחק
  9. אנונימי30/9/14 21:47

    היי שרון!
    רציתי לדעת, הלימודים בלנוטר מתקיימים באנגלית ?

    השבמחק
  10. שלום
    מבקש עזרה בלמצוא בית ספר בצרפת המתמחה בייצור ואפייה של לחמים. אני מעוניין להתמקצע בתחום (יש לי תעודה מהארץ)

    תודה מראש
    חיים

    השבמחק
  11. אני מבקשת לדעת איך נרשמים לסדנאות בבית ספר קורדוןבלו בפריז.דרך הלינק לא הצלחתי להבין שום דבר

    השבמחק
  12. אני מבקשת לדעת איך נרשמים לסדנאות בבית ספר קורדוןבלו בפריז.דרך הלינק לא הצלחתי להבין שום דבר

    השבמחק
  13. היי שרון
    אני מעוניינת לבקר בפריז בחודש מרס, מתי יש לך סיור.
    האם אפשר להצטרף לאחת הסדנאות המתוקות שהמלצת.

    השבמחק

תודה על התגובה, שיהיה מתוק :-)

טופס יצירת קשר

שם

אימייל *

הודעה *