סלון השוקולד פריז 2012

פשוט שוקולד (צילום: שרון היינריך)
פוליטיקה של שוקולד
עולמות חדשים של שוקולד, לבנון (צילום: שרון היינריך)
השוקולטיירית הלבנונית הסבירה לי בהתלהבות שהיא ממש מלבנון, לא היא לא "זרה" שגרה בפריז, אלא גרה ומייצרת בלבנון. לאחר שסיימה לספר את סיפורה הצגתי את עצמי, סיפרתי לה שאני מישראל וחיוך גדול עלה על פניה. השוקולד מחבר אפילו בין אויבים. עולם השוקולד עובר מהפכה בשנים האחרונות, השוקולד מגיע ליותר ויותר מדינות, צריכתו עולה ועם הצריכה גם התאווה לחדשנות בתחום מתגברת. האינטרנט, תוכניות קולינריה בערוצי הטלוויזיה השונים, ספרי בישול, סדנאות בישול והכפר הגלובלי הקטן מאפשרים חשיפה למוצרים מהעולם כולו. טעמים חדשים, מדינות חדשות, הרגלי צריכה חדשים וכשרונות חדשים בתחום מהווים את מרכז הדיון בסלון השוקולד פריס 2012.

מקרון שוקולד בפנקייק תה ירוק של AOKI היפני (צילום: שרון היינריך)
כלכלת שוקולד
התשוקה לשוקולד בכל העולם והצריכה ההולכת וגדלה שלו, למרות המשבר הכלכלי, מציבות כמה שאלות בנוגע לעתידו של השוקולד, שאלות הנוגעות בעיקרן לייצור ולצריכה של החום הטעים הזה. צריכת השוקולד ביפן, למשל,  עלתה באופן חד בעשור האחרון, כשבכל שנה נרשמת עליה של כ 25% בממוצע! בסין, השוקולד נצרך רק ב 50 השנים האחרונות, אך עדיין בכמות נמוכה יותר יחסית ליפן ולדרום קוריאה. יש החוזים כי בעשור הקרוב תעלה צריכת השוקולד בסין, זאת לאור התפתחות הכלכלה הסינית, המביאה לאימוץ דפוסי צריכה אירופאים. גם בדרום אמריקה, שידועה כמעצמה בתחום גידולי הקקאו, הולכת וגדלה צריכת המוצר הסופי. 

שלא יגמר לעולם (צילום: שרון היינריך)
אז יש מספיק קקאו לכולם?
הביקוש ההולך וגדל בכל העולם לשוקולד ומוצריו מעלה את השאלה, האם יש מספיק קקאו לכולם? התשובה די מדאיגה, בעוד שהצריכה עולה ב 3% כל שנה, הרי שייצור פולי הקקאו עולה רק ב 1.5% כל שנה. הצפי הוא כי הפער בין הייצור לצריכה עוד יגדל בשנים הקרובות, ולכן הטיפול בו מהווה את אחד האתגרים המשמעותיים עבור כל הגורמים העסקיים המעורבים בייצור הקקאו.

שיק של קרמבו (צילום: שרון היינריך)
מותר לאכול שוקולד בסלון
סלון השוקולד ה 18 עמוס השנה מתמיד (אפילו יותר מדי), עובדה התואמת למגמה הכללית של התפשטות תופעת השוקולד למחוזות חדשים והעמקת התופעה במקומות הצורכים את השוקולד באופן מסורתי. השנה מציגים בסלון מאות חברות ושוקולטיירים מכל העולם, חלקם מוכרים יותר וחלקם פחות. אחת המטרות של הסלון היא לחשוף בפני הקהל כשרונות חדשים בתחום, כאלו שלא חוסים תחת מותג מוכר וסלון השוקולד יכול להוות עבורם פלטפורמה לחשיפה אדירה. כמויות השוקולד שמרוכזות באולם 5 של פארק התערוכות ברובע ה 15 של פריז, בלתי ניתנות לתיאור. כל דוכן מציע את מוצרי השוקולד שלו למכירה, וכמובן שגם מספק לקהל הרב טעימות ביד רחבה. אז מה היה לנו? שוקולד בטבלאות, ממרחי שוקולד, פרלינים, משקאות שוקולד, עוגות שוקולד, נוגט, מרשמלו מצופה שוקולד, פיצוחים מצופי שוקולד, קרמל, מקרונים וכל מוצר שוקולד שאתם מעלים על דעתכם.

הקרמבו הצרפתי - TETE AU CHOCOLAT הוא אחד הכוכבים המרכזיים בסלון השוקולד. מוצר פשוט, עממי מאוד, אבל נוגע לכולנו בפינת הילדות שתמיד נשארת שם בלב. אז כן, מותר ואף רצוי לאכול שוקולד בסלון, גם אם אמא אמרה שלא.

מוס שוקולד זביון על מצע בצק עלים שוקולדי (צילום: שרון היינריך)
לדבר, לטעום וללבוש שוקולד
כבכל שנה, גם השנה מציע הסלון אירועים רבים המתרחשים במהלך כל שעות פעילותו. באגף אחד פועל רדיו המשדר מהסלון, בו ניתן לשמוע ראיונות עם אושיות מתחום השוקולד. בצמוד לרדיו, פועל חדר הרצאות בו דנים בנושאים עדכניים המעסיקים בימים אלו את השותפים לתעשיית השוקולד העולמית. בלב המתחם שוכן לו תיאטרון השוקולד, בו מתקיימים במהלך היום מופעים, כשהשיא הוא תצוגת האופנה של שמלות השוקולד, התופסת מדי שנה את מרבית תשומת הלב במהדורות החדשות המסקרות את הסלון. אחד המתחמים המרתקים ביותר בסלון הוא מתחם הדמו. במתחם זה מתקיימות במהלך הסלון עשרות הדגמות של טובי השוקולטיירים, מול קהל של מאות אנשים.

ז'אן פול הבין מתדרך את תלמידת FERRANDI (צילום: שרון היינריך)
שוקולה שו להמונים
אחת ההדגמות המעניינות שראיתי בסלון היא של ז'אן פול הבין, מגדולי השוקולטיירים הצרפתיים. השנה, החליט הבין לנתב את השתתפותו בסלון לקידום אחד המוצרים הנצרכים ביותר בפריז, השוקולה שו הוא השוקו החם. הבין, אף הגדיל לעשות והוציא ספר חדש שכל כולו מתכונים של שוקו חם מסוגים שונים. הבין רגוע מאוד, עומד במטבח מאחורי הקלעים ומנחה את התלמידים של בית הספר לגסטרונומיה FERRANDI. הבין כל כך גדול, עד שהוא מחליט לתת לתלמידים לקחת חלק בהדגמה ולא רק להיות על תקן שוטפי הכלים. על משטח ההדגמה מונחים עשרות בקבוקי חלב שמן, שוקולד גולמי, קרם פלורט ומגשים עטורי כוסות חד פעמיות מהודרות בהן יגישו לקהל הרב שגודש את המתחם, טעימה קטנה מגן עדן. ההדגמה מתחילה, הבין מסביר ברוגע על תהליך העבודה, בזמן שהתלמידים המאושרים מערבבים את חומרי הגלם ומביאים את השוקולה לרתיחה. לא בכל יום נופל בחלקו של תלמיד צעיר לקונדיטוריה, להיות השוליה של אחד ממושאי ההערצה שלו. השוקולה שו רותח, השמנת מוקצפת קלות והכוסות מתמלאות להן. בעוד מספר דקות ילגמו מאות אנשים את משקה האלים, מלווה בקוביית שוקולד מריר איכותי, על כל פרט מקפיד הבין. ההדגמה מסתיימת, הבין הצליח לגעת במאות אנשים שטעמו את אחד השוקולה שו הטובים, יש יגידו הטוב ביותר, שנמכרים היום בפריס.
גם המדיה היא חלק בלתי נפרד מהסלון (צילום: שרון היינריך)


טעם של עוד (צילום: שרון היינריך)
הסלון אומנם הגיע אל סיומו, אבל תעשיית השוקולד ממשיכה לפרוח ולשגשג בעולם כולו. נפגש בסלון הבא, או אז יתקיים גם סלון השוקולד המקצועי, הצמוד לסלון הפתוח לקהל הרחב.

שלכם
שרון


ועכשיו לעוד קצת מסלון השוקולד בתמונות...
שופט בתחרות קינוחי השוקולד (צילום: שרון היינריך)

מי אמר קרמבו? (צילום: שרון היינריך)

נוגט בטעמים שונים (צילום: שרון היינריך)

פשוט שוקולד (צילום: שרון היינריך)

"גולות" של שוקולד בחסות CHAPON (צילום: שרון היינריך)

בלי מילים (צילום: שרון היינריך)

שוקולד מטומפרר היטב (צילום: שרון היינריך)

15 תגובות:

  1. מאלף. אין לי מילים.

    השבמחק
  2. אנונימי5/11/12 12:22

    אם יש לי חרטה אחת לגבי הסלון זה שלא טחנתי איזה קרמבו או עשר - ד'

    השבמחק
    תשובות
    1. איך איך איך לא באת השנה? איך?

      מחק
    2. אנונימי11/11/12 21:16

      לא ברור ... לא ברור ...

      מחק
  3. אנונימי5/11/12 14:39

    100% קקאו! יפה מאוד. שרון שיחקת אותה. חייבים קרמבו כזה בישראל!
    תודה על הכתבה המתוקה
    עמיר

    השבמחק
    תשובות
    1. הי עמיר
      תודה רבה :-)
      אולי עוד יגיע לישראל....
      שרון

      מחק
    2. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

      מחק
  4. וואווו אין לי מילים הכתבה עשתה אותי ממש רעבה ובמיוחד לשוקולד:-)
    איך מארגנים סיור כזה?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי שם, אנא צרי קשר בפרטי.
      לילה טוב
      שרון

      מחק
  5. היי איפה בפריז הקונדיטוריה ממוקמת?

    השבמחק
  6. לקחת פרטים של השוקלטייה הלבנונית?

    השבמחק
    תשובות
    1. בוודאי! פרטים בהמשך.
      שרון

      מחק
  7. הי, ראשית איזה כייף לך!!!!
    כל הכבוד אני פשוט מצדיע לך
    שנית אבוא לבקר ולקרוא
    מאחלת את כל הכייף המתוק בעולם
    נשתמע !!!!
    אוליבר

    השבמחק
    תשובות
    1. הי רות, איזה כיף שבקרת בבלוג! מוזמנת להמשיך לעקוב ולקבל מידע על כל הטוב הזה...
      ד"ש מפריס
      שרון

      מחק

תודה על התגובה, שיהיה מתוק :-)

טופס יצירת קשר

שם

אימייל *

הודעה *