עוגת מצפה הימים. או שכבות של בצק שקדים מופלא, קרם קרמל עם מגוון אגוזים וציפוי של גנאש שוקולד משובח

קוביות קוביות הן נטרפות (צילום: שרון היינריך)
לפני כמה זמן קיבלתי מסר בפייסבוק, מהמסרים האלו שמחזירים אותי אחורה ומזכירים לי נשכחות. כשעבדתי במשרד ראש הממשלה, הייתי נוהגת להגיע בכל בוקר כמעט עם עוגה או קינוח אחר למשרד. במחלקת הלוגיסטיקה ארגנו לי מעין שולחן קטן מפלסטיק, שעליו הנחתי את התופינים. מכל המשרדים היו באים לנשנש מהעוגות, ולא היה יותר קסום מזה. עוגות בתוך כל הלחץ והבלאגן. המטבח היה עבורי מקום של נחמה, הוא קיבל אותי בכל לילה אחרי 18 שעות של עבודה, סחוטה מעייפות ומאחריות, ושם יכולתי לעשות מה שאני רוצה, שם טעויות לא גרמו נזקים, בכל זאת, זו רק עוגה.

אז במסר שקיבלתי מ"ר" הזכירה לי האחרונה את השולחן הקטן, את העוגות ואת זה שמזמן הבטחתי לה את המתכון לעוגה שהיא הכי אוהבת. אחת העוגות שהחברים לעבודה אהבו מאוד לאהוב, זו המכונה "עוגת מצפה הימים". השם הזה הוענק לה על ידי, משום שאת המתכון שלה קיבלתי מסיוון צפריר, הקונדיטור המוכשר של מלון "מצפה הימים". את סיוון הכרתי באחד הביקורים שלי במלון, הייתי נוהגת להתעורר מוקדם בבוקר ובסיום הריצה הייתי עוברת דרך הקונדיטוריה שלו. מוקדם מאוד בבוקר, היה סיוון אופה את הלחמים שיוגשו באותו היום בארוחת הבוקר. אהבתי להתבונן מבעד לחלון הגדול ולראות אותו מתעורר לו ביחד עם הבצקים. בחור צנוע וחביב, תמיד מחייך אלי מבעד לזכוכית ונותן לי לטעום דברים שיצאו באותו הרגע מהתנור. בהמשך, היה מתפנה להכנת העוגות והעוגיות לחנות המשק ולשעת התה, ובמקביל הכין את הקינוחים המעולים שהוגשו באותו היום בארוחת הצהריים והערב.

וגם מתאימה לראש השנה (צילום: שרון היינריך)

באחד הביקורים שלי במקום, נחשפתי לעוגה שאז, הייתה הכי טובה שטעמתי בחיי, עוגה כזו שהטעם שלה גורם לאדם לרצות עוד ועוד ללא יכולת להפסיק. העוגה הייתה מורכבת מבסיס של בצק כלשהו, מעליו תערובת של אגוזים שוחים בסוג של קרמל מעולה ומעל כל הטוב הזה ציפוי של גנאש שוקולד מריר. זו הייתה סכנה אמיתית, עוגה כזו לא טוב שתכנס הביתה, אבל כל עוד זה במצפה הימים, החטאים נשארים שם. ולמרות שהבטחתי לעצמי שהיא לא תכנס אלי הביתה, ביקשתי מסיוון את המתכון שלה והוא נעתר בשמחה רבה. הרגשתי שזכיתי באוצר גדול ביותר ומיד עם חזרתי מהחופשה הכנתי את הפלא הזה. עם הזמן עשיתי מעט שינויים במתכון, אבל הבסיס שלו נשאר דומה והוא תמיד תמיד מזכיר לי את הימים הגשומים במצפה הימים, שם על ההר.

אז הנה המתכון (מזהירה מראש שהעוגה ממכרת), והוא גם יכול להיות נפלא לראש השנה, משום שבעוגה יש דבש ומתיקות כזו שמבטיחה שנה נפלאה. אגב, את העוגה בחרתי לצלם לצד ברכות מדהימות לראש השנה שהוכנו עם ערכות המדבקות של יעל יניב. אתם חייבים לעצמכם כאלה :-)

עוגת מצפה הימים
(תבנית מלבנית בגודל 30X20 בקירוב)

חומרים:
בצק:
200 גרם חמאה
50 גרם סוכר חום (כהה)
230 גרם קמח רגיל
כפית אבקת אפייה
30 גרם שקדים טחונים

מלית:
200 גרם חלב ממותק (מרוכז), או 100 מ"ל שמנת מתוקה + 100 גרם חלב ממותק
200 גרם חמאה
120 גרם סוכר חום (כהה)
30 גרם סילאן או דבש
300 גרם תערובת אגוזים קלויים - מלך, פקאן ולוז (קלופים וקצוצים גס מאוד)

גנאש שוקולד:
200 מ"ל שמנת מתוקה
200 גרם שוקולד מריר (אני משתמשת ב 66% ומעלה)

הכנה:
בצק:
מערבבים את כל חומרי הבצק (ידני או במעבד מזון), משטחים על תבנית משומנת ואופים בתנור שחומם מראש ל 160 מעלות, עד להזהבה (כ 30 דקות).

מלית:
מבשלים בסיר את כל חומרי המלית מלבד האגוזים, מביאים לרתיחה. מוסיפים את האגוזים, מערבבים ומצננים.
יוצקים את המלית על הבצק משטחים בצורה אחידה ומכניסים למקרר לשעתיים.

גנאש:
בסיר קטן מביאים שמנת לסף רתיחה. יוצקים על השוקולד, ממתינים כמה שניות ומערבבים לקרם חלק.
יוצקים את הגנאש על פני העוגה ומטלטלים קלות מצד לצד לקבלת משטח חלק.
מכניסים למקרר לכמה שעות.

חותכים לקוביות קטנות וטורפים!

שנה טובה! (צילום: שרון היינריך)

שנה טובה שתהיה לכם!
שרון

41 תגובות:

  1. בחלב ממותק, את מתכוונת לחלב מרוכז וממותק?

    השבמחק
  2. הי שרון, מה גובה התבנית? והאם החמאה בבצק צריכה להיות קרה או בטמפ החדר? תודה ושנה טובה, שרון

    השבמחק
    תשובות
    1. התבנית סטנדרטית מבחינת גובה, משהו כמו 4 ס"מ. החמאה בבצק בטמפ החדר

      מחק
  3. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
  4. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
  5. הי שרון, חלב ממותק מגיע בקופסאות שימורים , נכון?

    השבמחק
    תשובות
    1. יש כל מיני אפשרויות - חלב ממותק מרוכז

      מחק
  6. אנונימי10/9/15 13:51

    שרון שלום. זו גלית ממצפה הימים. שמחים להיות חלק מהזכרונות הנפלאים שאת נושאת איתך לכל מקום. עדכני אותנו בפעם הבאה כשאת מגיעה, שתחכה לך ......
    שתהיה שנה נפלאה לך ולקוראים (מקסים פה!).

    השבמחק
    תשובות
    1. הי גלית, איזה כיף :-) שמחה שאהבתם את הפוסט, אין ספק שכאשר אני בארץ אני חייבת לבוא לבקר. מתגעגעת

      מחק
  7. במה אפשר להחליף את החלב המרוכז?

    השבמחק
    תשובות
    1. תערובת סילאן ושמנת למשל...

      מחק
    2. היי,כמה שמנת וכמה סילאן?
      תודה

      מחק
  8. אנונימי11/9/15 16:35

    הכנתי ויצא מושלם. תודה!!

    השבמחק
  9. אנונימי18/9/15 12:36

    אפשר במקום חלב מרוכז שמנת ?

    השבמחק
    תשובות
    1. תערובת סילאן ושמנת למשל...

      מחק
  10. נראה קל להכנה וטעים אך האם ניתן להחליף חלב מתוק מרוכז בנוזל אחר?

    השבמחק
    תשובות
    1. תערובת סילאן ושמנת למשל...

      מחק
  11. אנונימי19/9/15 16:33

    אשמח אם תוכלי לתת גם מידות בכוסות וכפות, כדי שלא נצטרף ללכת לבדוק כמה זה 230 גרם קמח. תודה.

    השבמחק
  12. הכנתי יצא מושלם

    השבמחק
  13. אנונימי1/12/15 11:53

    הי שרון
    2 שאלות:
    1. האם ניתן לערבב את הבצק גם במיקסר? עם איזו ידית?
    2. האגוזים צריכים להיות שלמים? לא חתוכים או טחונים?
    תודה רבה

    השבמחק
    תשובות
    1. הי :-) וו גיטרה, אפשר לקצוץ גס מאוד :-)

      מחק
  14. אנונימי7/12/15 01:01

    נראה נפלא. יש אפשרות להכין פרווה עם קרם קוקוס ושמן קוקוס או שזה אבוד מראש.. תודה.

    השבמחק
  15. אנונימי5/1/16 12:45

    היי, העוגה נראית נפלא! שאלה לגבי האגוזים. בדרך כלל אלו הקלויים בחנויות הם גם מומלחים, האם זה בסדר? תודה.

    השבמחק
    תשובות
    1. לעוגה נדרשים אגוזים ללא מלח

      מחק
  16. אנונימי5/1/16 17:04

    שאלה נוספת לגבי האגוזים. לשקול 300 גרם ואז לקצוץ? או לשקול אותם כשהם קצוצים? תודה

    השבמחק
  17. אנונימי21/1/16 19:35

    שלום. תודה על המתכון. האם ניתן להמיר את החמאה שבמלית למשהו אחר?

    השבמחק
  18. הי שרון , הכנתי מס' פעמים את העוגה ויצא נפלא
    תהיתי אם אפשר להכין את העוגה הזו עם קמח תופח של פסח, או אם יש לך רעיון אחר ?

    השבמחק
  19. אני תוהה, את נראית לי רזה מאד, את גם אוכלת את כל הדברים האלה :) המתכון נראה משגע בוודאי שאנסה אותו אחרי שאסיים את דיאטת הללא פחמימות שלי :) עדיין מחזיקה במקרר שאריות ג'רבו ....

    השבמחק
    תשובות
    1. טועמת מהכל, רצה הרבה :-)

      מחק
  20. הי שרון,
    המתכון נראה נפלא, ואני מתכוונת להכין אותו לחג.
    שאלה: האם באמת יש 400 ג"ר חמאה בעוגה?...נשמע לי הרבה (ולא בגלל ענייני דיאטה)

    השבמחק
    תשובות
    1. ממש כך, וכמה שזה טעים....

      מחק
  21. הכנתי, ויצא פשוט מעולה! העוגה הוכתרה כאחת הטובות! תודה, שרון!

    השבמחק
  22. אנונימי29/1/17 23:35

    ?Hi, looks great! How do you cut the cake to make such a sharp & clean edges

    השבמחק
    תשובות
    1. Cut it with a good knife after it's cold :-)

      מחק
  23. irit171960@walla.com4/4/17 20:11

    היי שרון אפשרי להכין את העוגה עם קמח תופח לפסח?

    השבמחק
  24. הכשרתי אותה לפסח- במקום קמח שמתי אותה כמות של קמח קוקוס יצא מעולה תודה רבה וחג שמח

    השבמחק

תודה על התגובה, שיהיה מתוק :-)

טופס יצירת קשר

שם

אימייל *

הודעה *