מה הקשר בין שנדלירים, קרפים ויום שלישי השמן? CREPES

היפנים שמשגעים את פריז עם הקרפים שלהם (צילום: שרון היינריך)
אם אתם מטיילים במהלך חודש פברואר בפריז, אל תתפלאו אם תהיו מוקפים בהמון המון קרפים מלוחים ומתוקים, עמוסי כל טוב. החגיגה מתחילה ב 2.2, מועד קיומו של חג השנדלר (Chandeleur) ונמשכת כמעט לאורך כל החודש, כיאה לחגים אליהם נקשרים מאכלים. יום אחד של חג, והרבה מאוד ימים בהם מוכרים וצורכים את מאכלי אותו החג. כך למשל הגאלט דה רוואה שמילא בינואר את ויטרינות הפטיסרי והבולנז'רי, בזכות יום אחד של חג ההתגלות.

"חג השנדלר הוא חג קתולי בו מציינים הנוצרים את הצגתו של התינוק ישו, 40 יום אחרי לידתו (חג המולד), בבית המקדש". מסבירה רותי שמעוני, חוקרת תרבות צרפת ובעלת עיטור כבוד מטעם ממשלת צרפת. "לזכר אירוע זה, נחגג חג השנדלר (תאורה) בו צליינים, היו מקיימים תהלוכות עם נרות במהלכן כובדו בקרפים". אבל לא רק ענייני דת קשורים ביום הזה "החג הדתי הזה, מתחבר לאירוע חילוני לגמרי. ה 2 לפברואר מסמל מעין הקדמה לאביב, תקווה לשפע, פיריון, רנסנס והצלחת יבול עתידי. כך, חגגו במקביל חג דתי עם אירוע חילוני. הכנת הקרפים הייתה אירוע ססגוני, מלווה גם באמונות תפלות, כמו הכנת הקרפים תוך כדי החזקת מטבע כסף או זהב".

גאלט מלא בכל טוב על הפלאנצ'ה, קפה ברייז (צילום: שרון היינריך)
בנוסף לחג השנדלר, במהלך חודש פברואר, מצוין עוד יום שבו נהוג לאכול קרפים. המארדי גרה (Mardi Gras או בתרגום פשוט, יום שלישי השמן) מצוין בכל שנה בתאריך אחר, 46 יום לפני חג הפסחא. היום הזה הוא היום האחרון לפני תקופת התענית ולכן נהוג לאכול בו מאכלים עשירים ושומניים, כמו למשל הקרפים או הבנייט שהן מעין סופגניות קטנות מטוגנות בשמן. בשנת 2016, חל המארדי גרה ביום שלישי ה 9.2, מה שהופך את השבוע שבין שני התאריכים לשבוע בו צורכים הצרפתים הרבה מאוד קרפים.

הקרפ הוא בדרך כלל בצק דקיק העשוי מקמח חיטה או מקמח כוסמת, או אז הוא נקרא בפי הצרפתים גאלט והוא בעיקר מוגש כקרפ מלוח עם מילויים שונים. אחד המילויים המלוחים המפורסמים ביותר, הוא השילוב של גבינה, נקניק וביצת עין. מדובר במאכל כמעט בסיסי עבור הצרפתים, הרואים בו כארוחה מלאה בליווי סלט ירוק, כשלקינוח כמובן מוגש הקרפ המתוק, העשוי בדרך כלל מקמח חיטה. המקום בו נוגסים הצרפתים בקרפים שלהם, נקרא קרפרי, ובו מגישים בדרך כלל רק קרפים, מלוחים ומתוקים, וסלטים קטנים המלווים את אלו המלוחים. אגב, סוגים שונים של "קרפים" יש בתרבויות רבות, פנקייק אמריקאי ופלצ'ינטה הונגרית הם שניים מהמפורסמים שבהם. לא מזמן אף פרסמתי מתכון למגנש פלצ'ינטה המפורסם של סבתא שלי, מגדל של חביתיות עם המון קקאו וסוכר שנמס בין השכבות, מעדן!

מגנש פלצ'ינטה של סבתא ארז'י (צילום: שרון היינריך)
מגוון האפשרויות עצום, ולכל מקום הספסיאליטה שלו. הנה כמה המלצות על קרפרי פריזאיות שאני אוהבת. אגב, היסטורית, האזור המפורסם ביותר בפריז בו ניתן למצוא קרפריות, הוא אזור תחנת הרכבת מונפרנס. הסיבה לכך היא משום שמתחנה זו יוצאות הרכבות לברטאן, האזור המזוהה ביותר בצרפת עם קרפים, קרמל וחמאה מעולה. לטעמי, המעניינות יותר נמצאות דווקא באזור אחר של העיר:

הקרפ הטוב ביותר BREIZH CAFE
את הסניף הראשון של ברייז, פתח ברטראן לארשר בכלל ביפן. מטרתו הייתה להראות ליפנים מהיכן אוכלים את הקרפ, והוא הצליח בגדול. לארשר נולד בברטאן, מולדת הקרפים, וכאוהד מושבע של התרבות המאפיינת את אזור הולדתו, החליט להתעמק בנושא הקרפים ולפני 20 שנים פתח את הסניף הראשון של הקרפרי שלו. מאז, עלו הרבה קרפים על הפלאנצ'ה וכיום בבעלותו של לארשר סניפים רבים ביפן, ברטאן וכמובן שגם בפריז. ממש במקרה, אני פוגשת את לארשר בסניף הפריזאי שבאזור המארה, והוא מעדכן אותי שבקרוב יפתח עוד סניף בגדה השמאלית, בואך אזור האודאון.

קרפ - גאלט שהוא ארוחה שלמה (צילום: שרון היינריך)
טיפ ראשון, הזמינו מקום מראש! קפה ברייז הוא אחד המקומות המבוקשים ביותר בתחום הקרפים בעיר האורות. הגענו למקום עם פתיחתו ב 11:30, וב 12:00 הוא כבר היא מלא לחלוטין, כשמנהל המקום ז'אן-לוק מספר לי שכל המקומות הוזמנו עד השעה 15:00. הקרפים של ברייז ימיסו גם את מי שאיננו חובב קרפים, כבר שמעתי על כמה אנשים ששינו את דעתם אחרי בילוי במקום.

בילוי משפחתי נפוץ, אכילת קרפים (צילום: שרון היינריך)
התפריט מורכב מגאלטים, שהם קרפים מלוחים ממולאים במגוון של מילויים. אחד המבוקשים ביותר הוא זה ה"פשוט" עם הגבינה, הנקניק וביצת העין והוא מכונה על ידי הצרפתית "גאלט קומפלט". עוד בתפריט גאלט עם תרד, גבינה וביצה; גאלט עם עגבניות, מוצרלה ובזיליקום ועוד מבחר רב. בתחום הקרפים המתוקים, הבחירה קשה עוד יותר. קרפ עם מוס שוקולד לבן ומאצ'ה עם תותים, או קרפ המוגש כמו טארט טאטין עם תפוחים מקורמלים וקלבדוס בוער? או אולי קרפ קלאסי עם סוכר ועם חמאת בורדייה, המפורסמת כחמאה הטובה בעולם? יש עוד כל כך הרבה אפשרויות ואני בוחרת בקרפ עם קרם ערמונים, גלידת ערמונים וקרם שאנטיי. ללא ספק, הקרפ הטוב ביותר שטעמתי עד כה בפריז, ובכלל. הבלילה עצמה פשוט מושלמת, הקרפ לא יבש מדי ולמרות שהוא דק, הוא מרגיש עסיסי ועם נוכחות נעימה. קרם הערמונים עדין, גלידת הערמונים מעולה והקצפת, כל כך טרייה ועדינה.

הטוב ביותר שטעמתי. קרם ערמונים, גלידת ערמונים וקרם שאנטיי (צילום: שרון היינריך)
בצמוד לקרפרי, נפתחה מעדניית ברייז, ובה חומרי גלם מעולים מברטאן, כולל קרמל, חמאות ברודייה, עוגיות, סיידרים מעולים ועוד.

BREIZH CAFE
109 rue Vieille du Temple
75003 Paris
שעות פתיחה: רביעי עד שבת 11:30-23:00, ראשון 11:30-22:00

הקרפ הקלאסי CREPERIE SUZETTE
ממש לא רחוק מברייז, על רחוב החנויות של רובע המארה, נמצאת אחת הקרפרי הקלאסיות, קרפרי סוזט. סוזט מעוצבת כמו פונדק ישן, עם אווירה חמימה ואינטימית. בקומה הראשונה מוצבים לאורך אחד הקירות שולחנות גבוהים עם כסאות בר, ולאורכו של הקיר שממול נמצא בעצם המטבח הפתוח בו נרקחות המנות. במקום מגישים גאלטים מלוחים, סלטים וקרפים מתוקים.

המקום מתמלא בשעות הצהריים תוך מספר דקות, והוא ממשיך להיות עמוס בדרך כלל, עד לשעות הסגירה. מקסים לראות איך הצרפתים מזמינים גאלט מלוח ומיד לאחר מכן, קרפ מתוק. מבחינה תרבותית, כל ארוחה בצרפת מסתיימת בקינוח, וכאשר אוכלים ארוחת קרפים, הרי שהמנה המלוחה היא קרפ מלוח (גאלט) והמנה המתוקה היא הקרפ המתוק. כך יוצא, שבדרך כלל, צרפתי יאכל בבילוי במסעדת קרפים שני קרפים.

קרפרי סוזט, קלאסיקה במיטבה (צילום: שרון היינריך)
המגוון בסוזט גדול וכל אחד יכול למצוא את המנה המתאימה לו, בתחום המלוחים תוכלו להנות מגאלט פיקאסו העשיר במספר גבינות (אמנטל, עזים וגבינה כחולה); גאלט טמפל עם גבינה, ביצה, עגבניות וסלט; גאלט שארלוט עם בשר טחון, גבינה, ביצה, רוטב עגבניות ובזיליקום ועוד. בתחום המתוקים מככב הקרפ עם הנוטלה, זה עם החמאה והסוכר וכמובן הקרפ המפורסם של סוזט עם מילוי של תפוחים מקורמלים עם תבלינים, ציפוי של קרם קרמל וקרם שאנטיי.

CREPERIE SUZETTE
24 rue des Francs Bourgeois
75004 Paris
שעות פתיחה: כל השבוע, 12:00-22:30

הכי הרג'וקו בפריז PRINCESS CREPE
ממש בלב האזור היהודי של המארה, בין קצביות ומעדניות כשרות, התמקמה לה אחת מחנויות הקרפים המדליקות ביותר והמוזרות ביותר בפריז, נסיכת הקרפ. החנות הורודה והמתוקה הזו, נראית כאילו נלקחה מרובע הרג'וקו בטוקיו, בו ניתן לחזות ב"נערות הרג'וקו", המפורסמות בסגנון הלבוש המיוחד אותו סגלו לעצמן. כל התפאורה כאילו לקוחה מעולם הקומיקס היפני, הקירות מעוטרים בציורי דמויות ורודים וכחולים ועל הדלפק מונחות דמויות מעולם המאנגה.

קרפ פרנקו - יפני במארה (צילום: שרון היינריך)
כשתכנסו לחנות המתוקה הזו, תרגישו לרגע ביפן על כל המשתמע מכך. בחורות יפניות חייכניות יקבלו את פניכן בצחקוק נבוך וינסו להסביר לכם על הקרפים. לא צרפתית, לא אנגלית, רק יפנית. אז אחרי חילופי דברים בעיקר עם הידיים ובאמצעות תפריט המוצג לכל לקוח, בחרתי את הקרפ עם התותים, בננה, קולי פטל וקצפת. תוך שניות, הצטרף לשתי הבנות בחור יפני צעיר (יודע מעט צרפתית) שהכין את הקרפ על הפלאנצ'ה. אחת המוכרות המתינה בסבלנות לידו והכינה את עמדת ה"דרסינג".

קינוח נפלא אחרי הפלאפל ברחוב רוזייה (צילום: שרון היינריך)
בקרפ היפני, מילוי הקרפ נעשה לאחר שהוא הוסר מהאש, כך שכל המילוי נשאר טרי וקריר ולא נמס תוך שניות. בהרמוניה מתואמת, הרכיבו השניים את הקרפ, כשכל המילוי מונח על אזור אחד של הקרפ העגול, אותו מסובבים לאחר מכן סביב עצמו ויוצרים חרוט, ממש כמו גביע של גלידה. כך נוצר מעין כלי קיבול מבצק הקרפ שבתוכו מילוי טרי ועסיסי. לקישוט, מפוזרות על הקרפ סוכריות צבעוניות וננעץ בו, איך לא, מקל פוקי (או בצרפתית, מיקאדו). כמה טעים וכמה יפני. אגב, המחירים של הקרפים היפנים בפרינסס פשוט מגוחכים ביחס למחירי הקרפים בפריז (סביב 4-5 יורו לקרפ!).

PRINCESS CREPE
3 rue des Ecouffes
75004 Paris
שעות פתיחה: שלישי ורביעי 13:00-19:00, שישי עד ראשון 13:00-19:00

ועכשיו לאכול קרפים!
שלכם
שרון

3 תגובות:

  1. מירב2/2/16 10:20

    ברחוב מונפרנס יש שורה של קרפריס שמושכות להכנס. המומלצת לטעמי זו La Creperie Bretonne. עיצוב אקלקטי וחם, עמדת קרפים חיצונית המאפשרת לראות את כל מהלך העבודה וסיידר תפוחים ארטיזני מתוק וטעים. https://www.tripadvisor.fr/Restaurant_Review-g187147-d2360974-Reviews-La_Creperie_Bretonne-Paris_Ile_de_France.html

    השבמחק
  2. פוסט נפלא שרון, תמונות נהדרות..רק הקרפ חסר לי

    השבמחק

תודה על התגובה, שיהיה מתוק :-)

טופס יצירת קשר

שם

אימייל *

הודעה *