דרך האושר והיין ב ALSACE

כש 150 ק"ג של תותים פוגשים את כריסטין פרבר (צילום: שרון היינריך)
"שרון, בואי בואי, את חייבת להכיר את מרק אברלין" קוראת לי כריסטין פרבר להגיע למרכז המעבדה. "לאברלין ולאחיו יש מסעדת 3 כוכבי מישלן בשם L'AUBERGE DE L'ILL  והוא אפילו קשור לישראל" מספרת פרבר בהתלהבות.  מהר מאוד מספר לי השף המפורסם שהוא מכיר היטב את ישראל ואף בישל מספר ארוחות חשובות ביותר עם שף שלום קדוש. צהריים של יום שבת שלפני חג הפסחא והמעבדה כמרקחה. אברלין מגיע לבקר את משפחת פרבר, משום שזו שלחה לו מתנה לפסחא והוא רצה לגמול להם עם כבד אווז איכותי מעשה ידיו. גם הוא ממהר לחזור למטבח ואחרי ביקור של כולנו במתחם הייצור החדש של משפחת פרבר, נוסע השף לדרכו ואני ממשיכה בביקור בפטיסרי הקסומה של פרבר, שבכפר נידרמורשוויר. 150 ק"ג של תותים טריים מקיפים אותי ופרבר מסבירה לי שעכשיו עוד לא שיא העונה ולכן הם עדיין לא מספיק מתוקים לטעמה, אלא כמעט במצב האופטימלי. כל הצוות התייצב לעבודה, צריך להכין את מאות ההזמנות שהתקבלו מכל תושבי הכפרים שבסביבה. אבל לא רק מהכפרים מגיעים אל פרבר, אלא גם מקולמר, מערים גדולות אחרות שנמצאות במרחק נסיעה סביר, כולם עולים אליה לרגל להצטייד בקינוחים לארוחות החג. "ביום ראשון של פסחא אנחנו מתחילים לעבוד ב 1:00 לפנות בוקר ומפסיקים לייצר סביב 12:00. בשעות הבוקר יתחילו הלקוחות להגיע והכל צריך להיות מוכן לקראתם" מסבירה פרבר. כמה דיוק יש בגברת הזו, לא סתם היא חברתו הטובה של פייר ארמה.

כמו ציור, הכפר קייזרברג (צילום: שרון היינריך)
הביקור הנוכחי באלזס מתקיים בסוף השבוע של חג הפסחא, כשהביקור הקודם התקיים לקראת חג המולד. הביקורים באלזס בצמוד לחגים הנוצריים מרתקים, זאת משום שהאלזסים מוכרים מאוד באהבתם לחגים ולחגיגות, דבר הבא לידי ביטוי בקישוטים מרהיבים המאפיינים כל עונה, שווקים אופייניים וכמובן מאכלים וקינוחים המסמלים כל חג. דרך היין האלזסית, מרתקת בכל עונה, אבל היא מרהיבה ביופייה במיוחד בעונת בציר הענבים. או אז מתמלאים מרבדי הגפנים באשכולות של ענבים המנקדים את הירוק העז בצבע בורדו עדין ובצבע ירוק בהיר. אזור אלזס מפורסם באקלים הנפלא שלו המתאים במיוחד לגידול גפנים, בהיותו מוגן מגשם על ידי הרי הווז' השוכנים במערבו. למעשה, מדובר באחד האזורים היבשים ביותר בצרפת. זנים שונים של ענבים גדלים באזור, והמפורסמים שבהם הם ריזלניג, גוורצטראמינר, מוסקאט ועוד, כשכמעט כולם מיועדים לייצור יין לבן. יינות אלזס מפורסמים מאוד באיכותם, והם נחשבים ליינות הלבנים מהטובים ביותר בצרפת ובעולם בכלל.

דרך היין האלזסית, אין גבול ליופי (צילום: שרון היינריך)
דרך היין משובצת בכפרים קטנים ומרהיבים ביופיים, שנראים כאילו נלקחו מתפאורה של פארק שעשועים. לעתים, קשה להאמין שבבתים הצבעוניים והמושקעים הללו באמת גרים אנשים, אבל אז בוקעות מהבתים נקישות המזלג על הצלחת בשעת ארוחת הצהריים וברור שמאחורי דלתות העץ הציוריות אכן יש חיים, והם כל כך מסקרנים. בניגוד לכפרים כמו ריבוביל או ריקוויר, ישנם גם כפרים כמו קצנטל ונידרמורשוויר אליהם מגיעים פחות אנשים. בכפרים אלו יש בעיקר בתים מקסימים, מחוזקים בקורות עץ חומות, צבועים בצבעים משמחים ומעוטרים בפרחים רבים, המונחים להם בין כרמים עצומים. רוב תושבי הכפרים הללו מתפרנסים מתעשיית היין והגפנים, חלקם עוסקים בענף התיירות והמסעדות. קשה להתעלם מהעובדה כי כמעט כל אלזסי אותו פגשתי היה נחמד, נחמד מאוד. מוזר להכליל כך, שהרי בסופו של דבר הכל תלוי בבן אדם עצמו, אבל אפשר להגיד שבאופן כללי האווירה האנושית כל כך נעימה באזור הזה וקשה שלא לקשר זאת לאיכות החיים המעולה בה חיים האנשים שם, לעיסוק שלהם בקולינריה ולמפגש שלהם עם לקוחות על כוסית יין.

פרי-ברסט ענקית עם תותים טריים (צילום: שרון היינריך)

הנה כמה המלצות קולינריות (שרובן לא קשורות ליין) למי מכם שבוחר לבקר בדרך היין של אזלס. אני רק יכולה לספר לכם שאני הייתי בה כבר 3 פעמים ועדיין לא מיציתי:

MAISON FERBER הבית שלי באלזס
את כריסטין פרבר פגשתי בפעם הראשונה בביקור הראשון שלי באלזס ומאז אני מרגישה שמעבדת הפטיסרי והריבות שלה היא הבית שלי בנידרמורשוויר. כתבתי עליה פוסט נפרד ומקיף, בו אפשר לקרוא על אשה אחת שמנהלת ביד רמה מעבדה המייצרת קינוחים וריבות המיוצאות ל 19 מדינות, וכל זה בעבודת יד מדויקת וללא פשרות, עם שימוש בחומרי הגלם הטובים ביותר שיש. כבר 28 שנים מייצרת גברת פרבר קינוחים וריבות והיא ממש לא מתכוונת להפסיק בקרוב "העבודה היא החיים שלי ואני לא צריכה יותר מזה. אני לא יוצאת אל החנות, מי שרוצה לבקר אותי נכנס אלי למעבדה, זה המקום שלי" מספרת פרבר כשחיוך גדול עולה על פניה.

כבת להורים אלזסיאנים, ספגה כריסטין את משמעת העבודה הנוקשה וכבר בילדותה בילתה שעות רבות בבולנז'רי-פטיסרי של הוריה, מוריס ומרגרט, שהוקמה בשנת 1959. מוריס ומרגרט היו ידועים בכל האזור כבעלי ידי זהב ושמו של הקוגלהוף שלהם יצא למרחוק. העסק הוא משפחתי והוא מנוהל על ידי האחים לבית פרבר, כריסטין, אליזבט, ברונו ואן-קתרין, אישתו של ברונו. לא רק ריבות מייצרים תחת המותג פרבר, אלא גם שוקולד, פטיסרי, בולנז'רי ומעדנים שונים במסגרת הקייטרינג שהם מפעילים. "כבד האווז של ברונו מפורסם מאוד בכל צרפת. ז'אק ז'נה, השוקולטייר המפורסם מפריז נוהג להזמין לפני חגי החורף משלוח מיוחד של המעדן הזה" מסבירה לי אן-קתרין. כשאני מדברת עם ז'נה על פרבר, העיניים שלו בוהקות והוא מסביר לי שמדובר באחת הפטיסרי הכי טובות שהוא מכיר. הוא לא מפסיק להתרגש ולתאר לי את הקסם שיש ביצירה של כריסטין ושל ברונו, את הטעמים והטריות של המוצרים ובעיקר את האנושיות הרבה העומדת מאחורי המותג הזה.

מיל פיי OLD FASHION, כמו שעשו פעם, כריסטין פרבר (צילום: שרון היינריך)
כאמור, הכפר עצמו איננו מהווה מוקד תיירותי כמו אחיו המפורסמים יותר, אך הוא שווה עצירה ולו כדי להציץ למעבדה של פרבר. טיפ סודי ממני -המעבדה של פרבר איננה פונה לרחוב הראשי, כך שאי אפשר לראות אותה כשמבקרים בחנות. אך אם תקיפו את החנות ותעלו לרחוב שמעל, ממש ליד הכנסייה, תוכלו להציץ למעבדה מחלון קטן הפונה אל הרחוב.

כנסו לכתבה המלאה על משפחת פרבר.

MAISON FERBER
18 Rue des Trois Epis
68230 Niedermorschwihr
שעות פתיחה: שלישי עד שישי 07:00-12:30 וגם 14:00-18:30. שבת 07:00-18:00. ראשון 09:00-13:30.

ALBERT BOXLER הגוורצטראמינר שכריסטין פרבר אוהבת
באחד הביקורים שלי אצל כריסטין פרבר, לפני חג המולד, דחקה בי הגברת להכיר את הבן של אלברט בוקסלר "כזה עלם חמודות, רוצה ללמוד איך להכין עוגות אבל אביו רוצה שיעסוק ביין". פרבר מציגה אותי לנער ומרביצה בו תורה, היא מלמדת אותו מתכון שלא מן המניין לעוגיות חמאה פשוטות ולאחר מכן ביחד הם עורמים מגדל של עוגיות ובונים ממנו עץ אשוח. "הנה נער חביב, קח את העוגיות להורים, תראה להם מה למדת" מחייכת פרבר וקורצת לי.

אחרי הסבר מקיף על איכות היינות של אבי הנער, היא שולחת אותי ללוות אותו אל ביתו שנמצא במעלה הרחוב, שם נמצא יקב אלבר בוקסלר, המפורסם ביינות הלבנים ובגוורץ שלו. המלצה מכריסטין פרבר היא לא עניין של מה בכך, הגברת אנינת טעם ויודעת לזהות חומרי גלם ומוצרים מעולים. וכך, אני מוצאת את עצמי עם נער חביב שהוריו יצאו לחופשה, טועמת יינות לבנים מעולים ובעיקר גוורצטראמינר שכמוהו עוד לא טעמתי. כמובן שמדובר בעניין של טעם, ואני לא מומחית יינות גדולה, אבל אם אתם כבר מגיעים לכפר הקסום הזה, בקרו גם אצל אלבר בוקסלר ובקשו לטעום את היינות שלו.

ALBERT BOXLER DOMAINE
78 Rue des Trois Epis
68230 Niedermorschwihr
טעימות בתאום מראש: 03.89.27.11.32

נידרמורשוויר, כמו מהאגדות (צילום: שרון היינריך)
L'ENFARINE בולנז'רי פטיסרי מודרנית בדרך היין
אחד הכפרים הכי יפים בדרך היין הוא הכפר קייזרברג. מדובר בכפר אלזסי קלאסי, שבו רחוב ראשי מלא בחנויות ובבתים ציוריים, טירה השתולה בינות הגפנים וחולשת על הכפר ונהר הווייס שעובר במרכזו. העיירה הזו היא אחת האהובות עלי בדרך היין ובביקור האחרון שלי בה, גיליתי את אחד המקומות המעניינים ביותר בדרך היין בתחום הקינוחים והלחמים.

לאנפרינה (מקומח בתרגום פשוט) היא בולנז'רי (לחמים ומאפים), פטיסרי (קינוחים) וגם בית קפה. לא מדובר בעניין של מה בכך, שהרי בדרך כלל במקומות בהם נמכרים לחמים או קינוחים, אין מקומות ישיבה. במקום מוצעים מוצרים, השונים מאלו הנמכרים בדרך כלל במגוון הקונדיטוריות והמאפיות המסורתיות המאפיינות את האזור. באנפרינה מתחייבים שהקמחים בהם נעשה שימוש הם קמחי BIO ושהלחמים מיוצרים במקום, במהלך כל שעות היום באופן ידני. נסו את לחם התאנים ואגוזי המלך, ואם אפשר הוסיפו לו את גבינת המונסטר האופיינית כל כך לכפר מונסטר שנמצא גם כן באותו אזור. אגב, לאור הייחוד של הבולנז'רי בנוף האלזסי, הוזמנו האופים שלה לקחת חלק בתוכנית הצרפתית "הבולנז'רי הטובה ביותר בצרפת".

לאנפרינה, קסם של מקום באחד הכפרים הכי ציוריים באלזס (צילום: שרון היינריך)
ויטרינת הקינוחים של לאנפרינה הפתיעה אותי מאוד, והיא אחת האיכותיות שפגשתי באזור. המגוון מרשים, החל מטארט לינצר קלאסי (טעים טעים), עובר בפרשנות של השף פטיסייר לעוגת היער השחור, טארטלט של פקאן וקפוצ'ינו, טארטלט בנופי עם בננה וקרמל, טארטלט של עוגת גבינה ותותים ועוד. אל תוותרו על ביקור בפינת החמד הקסומה הזו :-)

L'ENFARINE
29 Rue du General de Gaulle
68240 Kayserberg
שעות פתיחה: שלישי עד שבת 06:30-19:00 וראשון :07:30-13:00

חנות המפעל של STAUB לונה פארק לחובבי הבישול והאפייה
העיירה טורקהיים, הנמצאת גם היא בחבל היין, מוקפת חומה ובה שלושה שערי כניסה לעיר. העיירה נחמדה לביקור, אך יש כפרים ציוריים יפים ממנה. עם זאת, חובבי הבישול והאפייה ישמחו לעבור דרכה ולו רק בשביל לבקר בחנות המפעל של STAUB, גן עדן של ממש לחובבי המטבח.

לונה פארק לחובבי בישול ואפייה (צילום: שרון היינריך)
ב STAUB מייצרים סירי ברזל כבדים מצופים באמייל, במגוון עצום של סוגים, צבעים ומידות. בנוסף, ניתן למצוא במקום מגוון גדול מאוד של סכיני ZWILLING וכלים של החברה. אגב, יצרנית סירי הברזל, נרכשה על ידי קבוצת צווילינג וזו גם הסיבה שניתן למצוא את הכלים והסכינים תחת קורת גג אחת. היתרון בביקור בחנות בטורקהיים, הוא העובדה כי לעתים נמכרים בה כלים בהנחות משמעותיות, לעתים עד 50% הנחה מהמחיר הנקוב, כשכמובן גם המחיר המקורי זול יותר משמעותית מהמחיר אחרי יבוא ומיסוי.

STAUB
Rue de l'huilerie
68230 Tuckheim
שעות פתיחה: שני עד שבת 10:00-12:30 וגם 14:00-18:30

GILG פריז באלזס
כשאני יוצאת לטייל מחוץ לפריז, אני מחפשת תמיד את הפטיסרי המאפיינות את האזור, אבל אני גם אוהבת למצוא מקומות שאפשר למקם אותם בשורה אחת עם בוטיקי הפטיסרי של פריז. את גילג, תוכלו לפגוש בכמה מקומות באלזס, כשאחת החנויות המפורסמות של המותג נמצאת בעיר הציורית קולמר.

פריז בקולמר, גילג (צילום: שרון היינריך)
בשנת 1936 פתח הפטיסייר פול גילג את החנות הראשונה שלו בכפר מונסטר. בהמשך, עברה החנות לידיו של בנו, ז'אן-פול גילג וכיום עומד בראש המותג, הנכד, תיירי גילג. בנוף האלזסי, גילג נחשבים למותג המציע קינוחים מתוחכמים ומפונפנים ולא סתם הוא נבחר ב 1996 להיות חלק מארגון RELAIS DESSERTS המאגד את השף פטיסיירים הטובים ביותר מכל העולם.

בבוטיקי הקינוחים של גילג תמצאו מגוון גדול של קינוחים אישיים, קינוחי כוסות (ורין) וגם מאפים מעולים כשהבולט ביניהם הוא הקוגלהוף המפורסם של אלזס.

לרשימת הכתובות של GILG

MAISON ALSACIENNE DE BISCUITERIE ביסקוויטים להמונים
קשה לפספס את חנויות העוגיות הרבות, כשמסתובבים באלזס. לא מדובר בביסקוויטים פשוטים כמו שאנחנו מדמיינים, אלא בחנויות שבהן מגוון של עשרות סוגים של עוגיות בצורות ובטעמים שונים. אחד המותגים הטובים ביותר בתחום הוא MAISON ALSACIENNE DE BISCUITERIE (בתרגום פשוט: בית הביסקוויטים האלזסי).

קוגלהופים שוחים בקירש (צילום: שרון היינריך)
מדובר ברשת של חנויות אותן ניתן למצוא בשטרסבורג, קולמר ובמספר כפרים בדרך היין. אין תייר שלא טועם לפחות עוגייה אחת מהמגוון הגדול של המותג הזה, זאת משום שכאשר מתקרבים לחנות מיד מחייכת אחת המוכרות ומושיטה יד עם עוגייה לטעימה. בחלק מהחנויות, נאפות העוגיות במקום והריח משכר.

אחד מסוגי העוגיות הבולטים של המותג הוא המקרונים, אך לא אלו הצבעוניים המוכרים לנו כל כך. באלזס, המקרונים הם מעין עוגיות קוקוס הנראות בדיוק כמו עוגיות הקוקוס הנמכרות בישראל בפסח. החידוש הוא במגוון הטעמים של העוגייה, כך תוכלו למצוא עוגיות קוקוס ושוקולד, קוקוס ופיסטוק, קרמל, פטל, תפוז ורום עם צימוקים. מומלץ מאוד לנסות, גם אם אתם לא חובבי עוגיות הקוקוס של פסח, המרקם מעולה והטעמים מפתיעים. עוד מוצר מעולה שנמכר בחנויות העוגיות הוא ה LILLIKOUG, מעין צנצנת עם קוגלהופים קטנים שוחים בקירש אלזסי, בליקר שזיפים מאלזס או בגוורץ. רק לדוג מתוך הצנצנת, להוסיף קרם שאנטיי טרי ולטרוף.

והאריזות.... (צילום: שרון היינריך)
לרשימת הכתובות של MAISON ALSACIENNE DE BISCUITERIE

HOTEL A L'AGNEAU בית מלון ומסעדה בלב הכפר קצנטל
יש מקומות שכאשר נכנסים אליהם ,ישר מרגישים באנרגיות החיוביות שממלאות אותם. את המקום הזה פגשתי בפעם הראשונה באחד הביקורים הקודמים באלזס, אז רק סעדתי בו ארוחת ערב נפלאה. אחרי הארוחה שוחחתי עם השף, תיירי אולי, שמהר מאוד הסתבר לי שהוא גם הבעלים והמנהל של המקום. תיירי ואשתו סידוני, מנהלים כבר כמה שנים מלון בוטיק קטן שבו גם מסעדה המגישה מגוון מנות המאפיינות את אזור אלזס, כמו שוקרוט, מנות בשר עם תוספת של שפצלה (בצקניות) תוצרת בית ועוד.

בביקור האחרון באלזס, החלטתי לבדוק גם את המלון של הזוג וכך מצאתי את עצמי נהנת מארוחות נהדרות ומחדר שינה במרחק של כמה צעדים מהשולחן. אני לא יכולה לתאר לכם את היתרון שיש בעניין הזה, כל כך מנחם לדעת שאין צורך להתחיל לנהוג בין הגפנים, אחרי ארוחה דשנה וכוסית יין של יקב MEYER הסמוך למלון.

"הבית" שלנו באלזס (צילום: שרון היינריך)
המלון מתנהל בצורה מקצועית ואישית והוא פשוט מזמין להשאר בו, אז קחו בחשבון בתכנון הזמן שלכם, להקדיש גם מעט זמן לבילוי במלון, במסעדת המלון וביקבים שבכפר בו הוא שוכן. תיירי וסידוני מארחים נפלאים, הם גורמים לכל אורח להרגיש כאילו הוא נכנס לבית שלהם, מה שלא רחוק מהמציאות משום שהשניים מתגוררים ביחד עם בנם, טיבו, בבית שצמוד למלון ונמצא בעצם בתוך המתחם שלו.

בבוקר, מוגשת במלון ארוחת בוקר בתוספת תשלום, כמיטב המסורת האלזסית. אל תצפו לארוחה עשירה בגבינות, בירקות וכדומה, בדרך כלל לא תמצאו כזאת באירופה. תיירי דואג לארוחת בוקר המורכבת ממגוון לחמים המגיעים בכל בוקר מבולנז'רי מקומית, בריושים ועוגות תוצרת הבית, ביצים, ריבות המיוצרות במקום, נקניקים, חמאה ומעט גבינות, יוגורטים, קורנפלקס, סלט פירות טרי, מיצי פירות ושתייה חמה. האמת היא שכאשר אני מטיילת בערים גדולות, אני פחות מתחברת לארוחות בוקר בבתי מלון, אבל כשמדובר בביקור בכפר שמסביבו בעיקר גפנים, הרי שלפתוח את הבוקר בארוחה מפנקת במסעדת המלון זה פתרון נפלא.

רוצה את כל הסט (צילום: שרון היינריך)
אחרי ארוחת הבוקר, בקשו מתיירי ללוות אתכם לביקור ביקב של משפחת MEYER הצמוד למלון. הגוורץ והפינו גרי של המשפחה הזו מעולים והמחירים משעשעים. ואם אתם מגיעים למלון, מסרו לזוג המקסים דרישת שלום חמה, אני בטוחה שתזכו לאירוח מכל הלב.

HOTEL A L'AGNEAU
16 Grand'Rue
62830 Katzenthal

שלכם
שרון

3 תגובות:

  1. נהדר !!!! את כותבת בצורה כזו , שתמיד משאירה אותי מלאת תשוקה לרוץ לעיירה הבאה , מתכון הבא , וכך הלאה...
    שומרת לי ..
    תודה
    חיה

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה חיה, כיף לקרוא את מילותיך :-) מקווה שתמשיכי להנות :-)

      מחק
  2. תיכף תיכף אנחנו שם... רשמתי הכל. סגרתי 2 לילות איפה שאמרת.
    מרגש לאללה!!

    השבמחק

תודה על התגובה, שיהיה מתוק :-)

טופס יצירת קשר

שם

אימייל *

הודעה *