ישראלית, גרה בפריז, מטיילת בקופנהגן COPENHAGEN, או משהו מתוק בממלכת דנמרק

אם הייתי יכולה, הייתי נשארת לגור במקום הזה. כמה שהעוגיות מופלאות והעיצוב LECKERBAER (צילום: שרון היינריך)
אוליבייה אוקספלט, הבעלים של DEMOCRATIC COFFEE BAR מבקש ממני להתלוות אליו אל המטבח. הוא מראה לי בהתלהבות את ה"בייבי" החדשה שלו. מכונה להתפחת קרואסונים, חדשה חדשה, כזו השמורה רק למי שזכה במקום הראשון בתואר הקרואסון הטוב ביותר בקופנהגן. כן, יש דבר כזה, אמנם הדנים ידועים במאפה הדייניש שלהם, אבל לאחרונה החלה להיכנס לבירת הויקינגים גם סצנה חדשה של מאפים צרפתיים, לחמים ואפילו פטיסרי. אחרי שהוא גומר להתלהב מהפלא שניצב לו במטבח, הוא מציע לי להתלוות אליו לדלת קסמים מאחוריה, הוא טוען, נמצאת קופנהגן האמיתית, זו שאם נסמן את מרכז העיר בגוגל, הסיכה תכוון אליה. כמובן שאני נעתרת להזמנה ואוקספלט מוציא אותי אל חצר קטנה וקסומה שנמצאת מאחורי הקפה שלו. "כאן בעצם נמצאת הנקודה המסמלת את קופנהגן על המפות. על אחד הקירות נעוץ פגז עגול של תותח עליו כתוב המספר 1807. בשנה זו התרחש קרב קופנהגן, במסגרתו נורו פגזים ורקטות רבים אל העיר. בעיר פרצה שריפה גדולה והחצר הזו בה אנחנו נמצאים שרדה ועמה גם פגז התותח שנעוץ בקיר". אני חושבת לעצמי, שללא הפגישה עם אוקספלט לא הייתי מגיעה למקום הזה שמסמל תקופה חשובה מאוד בהיסטוריה של העיר המרשימה הזו.

כדור התותח בקיר, החצר האחורית של דמוקרטיק קפה (צילום: שרון היינריך)
אל קופנהגן החלטתי להגיע בעקבות האהבה שלי לגילוי יעדים חדשים בהם עוד לא ביקרתי. תמיד קסמו לי מדינות צפון אירופה והסקנדינביות, אבל מצד שני הם הרגישו לי קרות ומנוכרות. ואז נחשפתי לעולם העיצוב הדני, העיצוב הכל כך נקי ומסודר הזה. מצד אחד חם ונעים ומצד שני כל כך פרקטי ולעתים קורקטי. אני לא מומחית בעיצוב, אבל הסגנון הזה עושה לי את זה וסקרן אותי להיות במדינה ממנה הוא מגיע. כמובן, שכל גיחה שלי ליעד חדש, גוררת מחקר מעמיק בתחום העיסוק שלי, קרי תחום הקונדיטוריה, השוקולד ובתי הקפה, ואם אפשר לשלב אותם עם העיצוב הדני, מה טוב.

בדמוקרטיק קפה, אני פוגשת את ראסמוס פאלסגרד, מבקר מסעדות דני צעיר בעל האתר FEINSCHMECKEREN, ששמח מאוד להכיר נציגות קולינרית ישראלית - פריזאית. אל ראסמוס הגעתי במסגרת ההערכות לנסיעה, עת שוטטתי ברחבי המרשתת ומצאתי עוד ועוד המלצות על עולם הקולינריה בקופנהגן שהולך ותופס תאוצה. מסעדות, בתי קפה וברים מדליקים נפתחים בעיר והוייב שלה נהיה יותר ויותר עדכני וצעיר. אולי לא סתם, "נומה", שנבחרה בשנים האחרונות כמסעדה הטובה בעולם, ממוקמת גם היא בקופנהגן. פאלסגרד מסביר לי שמדובר באחד מבתי הקפה הטובים ביותר בעיר וממש ביום הפגישה שלנו, הקרואסון שלו נבחר לטוב ביותר בקופנהגן במסגרת מבחן שבוצע על ידי אחד העיתונים המקומיים. אני טועמת את הקרואסון והוא נפלא, אם כי עדיין לא ברמה הפריזאית. גם קרואסון השקדים מעולה וה PAIN AU CHOCOLAT הוא החביב עלי ביותר. לצד המאפים מוגש הלאטה של הדמוקרטיק, שהוכן על ידי אחד הבריסטות הטובים ביותר בעיר, וגם הוא מוצא חן בעיני מאוד.

אחד מבתי הקפה הטובים ביותר בעיר (צילום: שרון היינריך)
לצד הקפה והמאפים, אי אפשר שלא להתרשם מהמיקום של בית הקפה, השוכן ממש בצמוד לספרייה וזה גם המקור לשמו, שהרי הספרייה היא אחד המוסדות הדמוקרטיים הגדולים בעיר. אם תרצו, מדובר בבית הקפה של הספרייה, אליה נכנסים מדי שנה כמיליון אנשים. הפוטנציאל ברור, מה גם שסמוך לספרייה נמצאת אוניברסיטה, מה שהופך את המקום לעוד יותר מבוקש. ביקרתי בו פעמיים במהלך שהותי בעיר, ובשתי ההזדמנויות הוא היה מלא באנשים ומלא באווירה.

DEMOCRATIC CAFFEE BAR
Krystalgade 15
1172 COPENHAGEN
שעות פתיחה: שני עד שישי 08:00-19:00, שבת 09:00-16:00

מאפים לא רעים בכלל בדמוקרטיק (צילום: שרון היינריך)
אם אתם באזור הדמוקרטיק, נסו את הדיינישים המפורסמים של SANKT PEDERS BAGERI, שנחשבת לאחת המאפיות הוותיקות ביותר בקופנהגן, ויש הטוענים שהיא הוותיקה ביותר. המאפייה נמצאת בלב לבו של הרובע הלטיני והיא ממוקמת כמה דקות הליכה מבית הקפה שבספריה המרכזית. כשתגיעו לכתובת, תחשבו שאתם לא ממש במקום הנכון, משום שקירות רבים ברחוב מכוסים בגרפיטי חובבני, כמו גם הקיר של המאפייה. למרות המראה החיצוני, מומלץ מאוד להיכנס פנימה.

במקום נמכרים מגוון סוגים של לחמים ושל מאפים, כשהמפורסם שבהם הוא הסינמון רול. את המאפה הממכר הזה תוכלו למצוא במאפייה רק בימי רביעי והוא כל כך מבוקש, עד שבמקום נמכרים כמה אלפי סינמונים בכל יום רביעי בשבוע. גם הדייניש עם הוניל והקינמון מעולה.

SANKT PEDERS BAGERI
Sankt Pedres Straede 29
1453 COPENHAGEN
שעות פתיחה: שני עד שישי 06:00-17:30, שבת 07:00-16:00, ראשון 08:00-14:00

מאפה קינמון ב SANKT (צילום: שרון היינריך)

לצד העיצוב המודרני והמוקפד, יש גם דברים מאוד אראכיים בדנמרק, כמו למשל המונרכיה שעדיין מתקיימת במדינה. מרגרט, המלכה הנוכחית, חגגה בדיוק בזמן הביקור שלי בעיר יום הולדת. מדהים היה לראות את המוני הדנים נוהרים אל עבר הארמון, הנמצא במרכז העיר בסמוך לים הבלטי. ילדים, צעירים ומבוגרים גם יחד נוהרים החל מבוקר ה 16/4 אל סביבת הארמון ומתמקמים על המדרכות המקיפות אותו. בדיוק בשעה 12:30 בצהריים מצלצלים הפעמונים בכנסייה שמול הארמון, או אז יוצאת המלכה בכרכרה, מלווה בסוסים ובחיילי המשמר שלה (נראים בדיוק כמו חיילי המשמר באנגליה) ומנופפת לקהל המריע. כל העיר לבשה דגלים וילדי הגנים ובתי הספר הגיעו מחופשים למלכות ולמלכים להשתתף בחגיגה. המסלול של הכרכרה עבר באחד האזורים המרכזיים ביותר של העיר, כיכר KONGENS NYTROV הסמוכה לנמל NYHAVN המהווה מקום עלייה לרגל לתיירים ולמקומיים.

משעמם להם שם בקופנהגן (צילום: שרון היינריך)
ממש לא רחוק מהכיכר הזו, שכל תייר ומקומי עובר בה לפחות פעם ביום, תמצאו את BLOMSTERBERG'S, אחד המקומות המופלאים ביותר בעיר לאכילת קרמבו. כן כן, קראתם נכון, קרמבו ממש כמו שאתם מדמיינים רק קצת אחרת. הקרמבו הומצא בעצם בדנמרק, ולמרות שתמיד חשבנו שהוא צבר, הרי שבדנמרק תוכלו למצוא אותו כל השנה ולא כמו בישראל, רק בעונת החורף. בדנית, נקרא המעדן הזה FLODEBOLLER והוא נמצא בכל סופרמרקט, קונדיטוריה ולעתים אף מוגש כקינוח במסעדות ובבתי קפה. את הטוב ביותר אני טועמת אצל מלכת הקינוחים הדנית, מט בלומסטרברג המפורסמת. בלומסטרברג נחשבת לאחת השף פטיסייר הטובות בדנמרק, היא בעלת ספרי אפייה, תכנית טלויזיה וגם שתי חנויות/בתי קפה שאחת מהן ממוקמת בלב קופנהגן.

הנמל הישן, כמו בתים של לגו (צילום: שרון היינריך)
הבוטיק של בלומסרברג ממוקם ברחוב ציורי ונעים, אותו תוכלו לראות מבעד לקיר הזכוכית הגדול הפונה לרחוב. במקום מוצעים קינוחים מעשי ידיה, משקאות חמים וכן מגוון קטן של אקססוריז לאפייה הממותגים על שמה. הקינוחים נראים לי מצוינים, בעיקר טארט הלימון עם המרנג העדין, אבל כמובן שאני לא יכולה לעמוד בפיתוי ולכן מזמינה את הקרמבו המקומי. בדרך כלל הקרמבו בדנמרק מגיע בצורה דומה לקרמבו שאנחנו מכירים מישראל, רק שהתחתית שלו משתנה ויכולה להיות עוגיית חמאה דנית מסורתית, וופל עדין או מרציפן איכותי. במקרה שלנו, מוגש הקרמבו בשני טעמים, האחד בציפוי שוקולד חלב עם פסיפלורה והשני בציפוי שוקולד מריר עם פטל. אני בוחרת את המריר עם הפטל, שמוגש ממש כמו קינוח על צלחת מעוצבת. טעם הקרמבו אלוהי, והמרקם עוד יותר, למרות שמדובר בקצף חלבונים הרי שהמרקם יותר מתקרב לכיוון מרקם של שמנת. בלב הקצף טמון לו כדור של שוקולד מריר ובתוכו מרמלדת פטל עסיסית. פתאום כל המתוק הזה מקבל עקיצה פירותית חמוצה והשילוב נהדר. גם הבסיס מפתיע אותי והוא מגיע בדמות עוגיית מרציפן, ולמרות שאני לא חובבת את חומר הגלם הזה, הוא די טעים לי.

הקרמבו הדני, מעדן שקשה לתאר במילים, מבחוץ (צילום: שרון היינריך)
ומבפנים (צילום: שרון היינריך)
BLOMSTERBERG'S
Gronnegade 43
1107 COPENHAGEN
שעות פתיחה: שני עד חמישי 10:30-17:30, שישי 10:30-18:00, שבת 10:30-16:00.

לא רחוק מבוטיק הקרמבו הקסום, בכיכר KONGENS NYTORV, נמצא אחד מבתי הכלבו המפורסמים של העיר, ה MAGASIN. מכיוון שאני לא ממש חובבת בתי כלבו לשופינג, הרי שמה שמעניין אותי יותר במקומות האלה הן בדרך כלל קומות הגורמה. כנסו למגזין ורדו לקומה 1-, קומת המזון. לצד מתחם בו אפשר לשבת ולאכול, ממוקם סניף של המאפייה המפורסמת MEYERS BAGERI שמומלץ בחום לנסות את אחד הלחמים מתוך המגוון הגדול שלהם. בנוסף, בקומה זו תמצאו גם את מתחם השוקולד של בית הכלבו בו ניתן להצטייד בשוקולד מסוגים שונים ובעיקר בקרמבואים מעולים. לא תוכלו לפספס את סופר הגורמה הגדול המתפרס על חלקה הגדול של הקומה, בו תמצאו חומרי גלם מעולים מכל העולם, המסודרים בצורה אסתטית ביותר ומעוררת דחף עז לרכישה (ראו הוזהרתם).

MAGASIN
Kongens Nytorv 13
1095 COPENHAGEN
שעות פתיחה: כל ימות השבוע 10:00-20:00

כלי התחבורה המרכזי בעיר וזה שמקבל את העדיפות הראשונה על הכביש, אופניים (צילום: שרון היינריך)
עוד מקום עלייה לרגל לתיירים ולמקומיים הוא קונדיטוריה LA GLACE. לכל עיר יש את המקום הזה שחייבים לאכול בו את העוגה המסוימת הזו, שכבר עשרות שנים מככבת בכל מדריך טיולים. כזו היא לה גלאס, מתוירת מאוד אבל בהחלט שווה ביקור. הקונדיטוריה קיימת משנת 1870 והיא מציעה מגוון גדול של עוגות גדולות ועשירות בקרמים ובקצפות, כאלה המזכירות לנו את הקונדיטוריות בישראל של שנות ה 80, רק איכותיות הרבה יותר. התור ללה גלאס גדול, אבל הוא מתקדם מהר מאוד. עם כניסתכם למקום תקבלו מספר, ממש כמו בקופת חולים, ותקבלו שירות בתורכם. בזמן ההגעה לתור, מומלץ כבר לדעת מה רוצים להזמין כי העומס הרב לא מאפשר דיונים ארוכים עם המוכרות הקורקטיות.

העוגה המפורסמת ביותר של המקום נקראת SPORTSKAGE. שמה לא ניתן לה משום שצריך לעשות המון המון ספורט כדי לשרוף קלוריות של כל ביס ממנה (למרות שצריך), אלא כהומאז' למחזה "SPORTS MAN" שעלה לראשונה בדנמרק ב 1891. העוגה בנויה משכבה של בסיס הנקרא בפי הדנים "מקרון" אך הוא לא מזכיר את המקרון שאתם מכירים, אלא יותר מזכיר עוגיות פלורנטין קריספיות ועשירות בשקדים מקורמלים טחונים. מעל השכבה האלוהית הזו, מונחת לה גבעה גדולה של קצפת עם שברי נוגטין ובתוך הקצפת נעוצות פחזניות מקורמלות ממולאות בקרם פטיסייר. אפשר להגיד שהעוגה מזכירה מבחינת מרכיביה את הסאנט-אונורה הצרפתית המפורסמת, רק שכאן מדובר בעוגה כבדה הרבה יותר, ולצד זאת טעימה בצורה שקשה לתאר. עוד עוגה נהדרת היא ה HC HAT העשויה שכבות של שוקולד, מוס קרמל וגנאש קרמל ולימון. מתאימה מאוד לחובבי הטעם הלימוני בתוך המתוק שלהם.

גם למסורת יש מקום, אחת הקונדיטוריות החשובות בעיר (צילום: שרון היינריך)
LA GLACE
Skoubogade 3-5
1158 COPENHAGEN
שעות פתיחה: שני עד שישי 08:30-18:00, שבת 09:00-18:00

ומה קורה בסצנת הקולינריה העדכנית יותר של ממלכת דנמרק? בנוסף למסעדות יוקרתיות ואיכותיות דוגמת "נומה", הרי שבעיר מתפתחת תרבות של מסעדות צעירות וקלילות, עם השפעות בינלאומיות, כאלו שמזכירות בסגנונן מסעדות ניו-יורקיות או אפילו תל אביביות. לאט לאט מקבלות שכונות מרוחקות מהמרכז אופי מיוחד, כשצעירים רבים עוברים אליהן ובכך מושכים אליהן בתי קפה ומסעדות עדכניות.

אחד האזורים המעניינים ביותר בתחום הקולינרי מתחיל באזור תחנת המטרו NORREPORT. ממש בצמוד למתחם התחנה, תמצאו את שוק האוכל המודרני של קופנהגן, TORVEHHALLERNE. השוק הזה הוא בעצם שני אולמות מזון, בהם כ 60 מיני-חנויות של סוגי אוכל שונים, תבלינים, קפה, שוקולד ועוד. השוק הוקם בשנת 2011 על ידי יזם פרטי והוא מושך אליו מקומיים ותיירים רבים, הנהנים לרכוש בו חומרי גלם וגם ליהנות מאוכל זמין וטרי. בחלק מהחנויות בשוק, אפשר גם לשבת ולאכול מנות נהדרות, ביניהן גם מנות דניות אותנטיות.

חובה לחובבי האוכל, שוק מופלא עם אוכל נהדר (צילום: שרון היינריך)
אם תרצו לנסות את הכריך הדני המסורתי, ה SMORREBROD, אל תוותרו על עצירה בדוכן של HALLERNES. באולם 1 של השוק. הסמורברוד הוא הכריך הדני המפורסם, אם תרצו הטאפאס של דנמרק. מקור השם הוא בעצם תרגום פשוט של המילים לחם וחמאה. שהוו את הבסיס למנה הבסיסית. מעניין לראות, איך בכל מדינה יש את המנות הבסיסיות הדומות, כך למשל הטרטין בפריז, הבנוי בבסיסו מפרוסת לחם קלויה או בגט קלוי, אותם מגישים עם חמאה וריבה. כמובן, שכיום ניתן למצוא כבר וריאציות לטרטין, כמו למשל בבולנז'רי המפורסמת POILANE, המגישה בשתי נקודות מכירה בפריז גם טרטין עם תוספות מגוונות כמו כבד אווז, סלמון, גבינות וכדומה. ונחזור לסמורברוד הדני שלנו, תוכלו למצוא אותו עם מגוון תוספות כמו סלמון, טרטר, ביצים, בשר ועוד ועוד. אני טועמת את זה עם המיונז, תפוחי האדמה, הבצל המטוגן והבצל הטרי. מה אומר לכם, מעדן שקשה לתאר במילים. הלחם עצמו נהדר, המיונז מושלם ותפוחי האדמה מנחמים כתמיד עם טבעות בצל עדינות מטוגנות. אי אפשר להפסיק לאכול.

הבו לי את כל הדוכן, כל כך טעים (צילום: שרון היינריך)
HALLERNES
Romersgade 21
1360 COPENHAGEN
שעות פתיחה: שני עד חמישי 10:00-19:00, שישי 10:00-20:00, שבת 10:00-18:00, ראשון 11:00-17:00

ממש לא רחוק מהמקום בו תוכלו לאכול את הכריכים המסורתיים, תוכלו להתנסות במנות דניות עדכניות יותר, העשויות מתוצרת דנית אותנטית. ב OMEGN מציעים מבחר גבינות ונקניקים איכותיים, המגיעים מיצרנים מחוץ לקופנהגן ונמכרים במקום. בנוסף, ממתינות לכם מספר מצומצם של מנות פיוז'ן דניות מדליקות וגם מנות מסורתיות יותר, כמו למשל תבשיל בשר עם תפוחי אדמה שהתבשל שעות ארוכות ומעליו סלק טרי וחמצמץ, מוגש עם לחם כפרי כהה ועתיר בדגנים. אני טועמת מנה פשוטה מאוד של לחם משובח עם פרוסה של גבינה עסיסית ואגוזי מלך ביין אדום מצומצם - נפלא! לפעמים היופי הוא בפשטות. נסו לשתות גם את הסיידר הנפלא המוגש במקום, הוא הולך נהדר עם כריך הגבינה.

נשנושים דנים על הבר (צילום: שרון היינריך)
OMEGN
Romersgade 18
1360 COPENHAGEN
שעות פתיחה: שני עד חמישי 10:00-19:00, שישי 10:00-20:00, שבת 10:00-18:00, ראשון 10:00-17:00


ואם מתחשק לכם קפה אחרי כל הטוב הזה, מומלץ בחום רב לפקוד את הסניף של THE COFFEE COLLECTIVE. קולקטיב קפה הוא אחד מבתי הקפה החדשים המעניינים ביותר בקופנהגן. הוא משתייך לגל בתי הקפה המביאים תפיסה אחרת לעיר, הבנה שבריסטה הוא מקצוע, ושלא מספיק להיות בעל מכונת קפה וקרטון חלב. העיצוב של המקום לא מותיר מקום לספק, הקפה הוא הכוכב האמיתי. חוץ ממכונת קפה, קפה גולמי למכירה וכלים להכנת קפה, לא תמצאו בקולקטיב שום דבר אחר. לקולקטיב יש מעריצים רבים בעיר, ויש הטוענים שהוא מוכר את הקפה הכי טוב בדנמרק.

הסניף הראשון של הקולקטיב נפתח באזור שכונת נורברו ההיפסטרית, לשם הביאו קולקטיב את הבשורה בדמות מקום קטן, עם קפה טוב והרבה צעירים מקומיים הפוקדים את הקפה. בהמשך, נפתח הסניף במתחם שוק האוכל ולפני כשלוש שנים נפתח סניף נוסף, צמוד לקופנהגן, בו גם נמצא מתחם הקלייה של הקפה. אם אתם במקרה באזור FREDERIKSBERG (מובלעת שהיא עיר נפרדת בתוך קופנהגן עצמה, כן זה מוזר) בקרו במקום ונסו לכוון את הביקור ליום שישי הראשון של החודש, אז מתקיים במקום סיור במתחם הקלייה כולל טעימות קפה.

קולקטיב קפה, כל כך שיקי (צילום: שרון היינריך)
את הקפה שלכם תוכלו לקחת לדרך, או אז תזכו לקבל אותו באחת הכוסות החד פעמיות המעוצבות של הקולקטיב (העיצוב הדני הגיע גם לתחום ה TO GO). אם תרצו לשבת במקום, תוכלו לעשות זאת על אחד מכיסאות הבר הגבוהים הפרוסים לאורך קיר הזכוכית הפונה אל רחבת השוק השוקקת. אין ספק שמדובר בנקודה נהדרת למנוחה קלה, תצפית על תאטרון הרחוב האורבני הדני ובעיקר קפה משובח. הלאטה שלהם פשוט מושלם.

THE COFFEE COLLECTIVE
Vendersgade 6D
1363 COPENHAGEN
שעות פתיחה: שני עד חמישי 07:00-20:00, שישי 8:00-19:00, שבת 08:00-19:00, ראשון 08:00-19:00

שוק האוכל מהווה בעצם מעין נקודת מעבר בין מרכז העיר קופנהגן ותחנת נורפורט, לבין אחד האזורים הכי מדליקים, "איניים" והיפסטרים של העיר המיוחדת הזו, שכונות OSTERBRO ו NORREBRO. כיאה לכל עיר אירופאית, המרכז העתיק והיקר יותר אטרקטיבי מאוד לתיירים, אך פחות מושך את המקומיים שמעוניינים לגור באזורים זולים יותר ורועשים פחות. לכן, בדרך כלל, השכונות שהן מעט מחוץ למרכז הן השכונות המעניינות, בהן מתרכזים בדרך כלל המהגרים, הצעירים, האמנים והסטודנטים, אותן אוכלוסיות המביאות עמן צבעים, צלילים וריחות אחרים. באוסטרברו ובנורברו תמצאו בתי קפה שיקיים, לצד מזללות של קבבים, חנויות עיצוב מודרניות לצד חנויות יד שנייה ועתיקות ובמיוחד תערובת מעניינת של אוכלוסיות שונות שביחד יוצרות אווירה מאוד פתוחה, צעירה ודינמית. כמובן, שברובעים כאלה גם הקולינריה מקבלת חזות קוסמופוליטית וחשופה להשפעות מכל העולם.

בית הקפה היפה ביותר שראינו LA ESQUINA (צילום: שרון היינריך)
אחד הרחובות המעניינים שמתחיל באוסטרברו ומסתיים בנורברו, הוא רחוב RYESGADE בו תוכלו למצוא בתי קפה, מסעדות, חנויות עיצוב קטנות וגם כמה מקומות שמומלץ בחום לא לוותר עליהם. בית הקפה הטוב ביותר בו אני מבקרת בקופנהגן הוא ללא ספק LA ESQUINA הנמצא ברחוב זה. בית הקפה קיים כבר מעל שנתיים והוא שוכן בפינה שמשית ונעימה. אפשר לשבת בפנים, או בחוץ, תלוי כמובן במזג האוויר ובסבילות שלכם לקרירות הדנית.

העיצוב של אסקווינה שובה אותי, בעיקר הבר הארוך והמדהים המפוספס כולו בעץ בהיר. הצבע הירוק הנורדי שולט במקום והוא משרה אווירה חמימה ומודרנית גם יחד. שימו לב לריהוט המיוחד, לכיסאות הבר המפורזלים משולבי עץ, ולפינות הישיבה ליד הספרייה. במקום בו נמצא כיום הקפה, הייתה בעבר קצביה. מעצב המקום החליטו להשאיר את האריחים הבהירים שעל הקיר כעדות ליעוד האחרון של המקום. לדעתי, העיצוב של בית הקפה והמיקום שלו, הופכים אותו לאחד המקומות הכי אטרקטיביים לקפה של בוקר או לחטיף של אחר הצהריים. אם במקרה הגעתם למקום ביום שמש, הציצו אל האגם המפורסם של העיר, שנמצא ממש שתי דקות הליכה ממנו, כיף גדול.

אל תוותרו עליו (צילום: שרון היינריך)
הלאטה נהדר, כך גם המנה הבסיסית של לחם כפרי עם חמאה וגבינה, המוגש כארוחת בוקר פשוטה ונעימה. במקום ניתן גם להזמין ארוחות בוקר מלאות, ארוחות צהריים וערב וכן לשתות משקאות חמים וקרים, כמו גם אלכוהול.

LA ESQUINA
Ryesgade 76
2100 COPENHAGEN
שעות פתיחה: שני עד חמישי 09:00-00:00, שישי 09:00-01:00, שבת 10:00-00:00, ראשון 10:00-18:00

ממש לא רחוק מהקפה המעולה הזה, שוכנת אחת הפטיסרי המיוחדות ביותר בקופנהגן LECKERBAER. מדובר במקום קסום המשלב עוגיות, פטיסרי וקפה. מאחורי הקונספט הזה עומדים שניים, ג'קוב מוגנסן Jakob Mogensen ואשתו גבי בר מוגנסן Gabi Bar Mogensen. היא שוויצרית, הוא דני וביחד עם חולמים אוכל ואפייה. בעבר עבדו השניים במסעדות מעוטרות כוכבי מישלן וממש לפני 4 חודשים החליטו לפתוח מקום משלהם, בו יוכלו לתת פרשנויות מודרניות לעוגיות החמאה הדניות הקלאסיות, לעוגיות הניו-יורקיות ולפטיסרי הצרפתית. הרעיון הזה, מקסים בעיני, והוא מביא משהו מרענן ומיוחד לעולם הקינוחים הדני והשמרני יחסית.

בכל יום תוכלו למצוא בויטרינה של הזוג הצעיר כ 8 סוגים של עוגיות וקינוחים. החל מעוגיות חמאה דניות ממולאות במגוון מילויים מפתיעים, פיננסיירים מיוחדים ואפילו פחזניות עם פרשנות מיוחדת. כמו כן, בכל יום מככב קינוח כוס אחד, המורכב ממוסים ומקרמים שונים, בדרך כלל הוא יוגש עם שקית ובה קרמבל קראנצ'י לפיזור על הקינוח לפני האכילה. אני טועמת כמה וכמה עוגיות ואוהבת את כולן, אבל במיוחד את עוגת השוקולד עם הפרג והזסטים של הלימון, פיננסייר וניל עם מרנג רוברב ומחית רוברב וכן את עוגיית הקקאו הכהה עם קרם הוניל המשובח.

 מוכנה לגור אצלם במעבדה (צילום: שרון היינריך)
כשאתם מגיעים למקום, חפשו ממש בצמוד אליו את החלון הגדול המשקיף מהרחוב ממש אל תוך המעבדה בה מיוצרים הקינוחים. בכל יום, אופים השניים את העוגיות, מכינים את הקרמים והכל טרי טרי. במקום מוגש גם קפה נהדר, אותו ניתן לשתות לצד צלחת עוגיות צבעונית. בנוסף, ניתן לרכוש עוגיות TO GO ביחידות בודדות, או מספר עוגיות בקופסאות מעוצבות, כיאה למסורת הדנית.

LECKERBAER
Ryesgade 118
2100 COPENHAGEN
שעות פתיחה: שלישי עד שישי 10:00-17:30, שבת 10:00-16:00

עוד פטיסרי שכדאי לבקר בה היא STRANGAS DESSERT BOUTIQUE שנמצאת ממש בהמשך לרחוב RYESGADE לכיוון דרום מערב, בצמוד לאחד האגמים. את הפטיסרי שלו פתח ניקולאוס סטראנגאס Nikolaous Strangas לאחר שעבד מספר שנים כשף פטיסייר במסעדת מישלן. הוא נחשב לפורץ דרך ויש הטוענים שהוא זה שהביא לקופנהגן את המקרונים הפריזאיים (אגב, גם ב LA GLACE ניתן למצוא אותם כך שיתכן שהם יותר ותיקים בקופנהגן). בקינוחים שלו הוא משלב סגנון צרפתי, ספרדי ודני ולא מתפשר על חומרי גלם מעולים שחלקם הגדול אורגניים.

המקום אמנם נמצא על כביש ראשי, אבל העיצוב שלו ייקח אתכם מיד למקום אחר. קווים חלקים, בצבעי שחור אפור ולבן, ללא צבעים וקישוטים מיותרים, גורמים לי להרגיש מיד במקום עדכני מאוד, מודרני, לעתים מעט קר. גם העוגות הנמכרות במקום, מוגשות על משטחי חרס שחורים (אפנתיים היום גם במסעדות). מצד שני, יש חמימות כלשהי שנובעת מהאור שנכנס מהרחוב אל תוך הבוטיק דרך חלון הזכוכית הגדול, כמו גם מקיר הלחמים החומים ששוברים מעט את הדרמטיות של השחור והלבן.

פטיסרי בשמי דנמרק (צילום: שרון היינריך)
עוגת הגבינה עם הפטל הנמכרת במקום בפרוסות נהדרת, כמו גם הסינמון רול שנחשב לאחד הטובים בעיר, נסו אותו.

STRANGAS DESSERT BOUTIQUE
Aboulevard 7
1635 COPENHAGEN
שעות פתיחה: שלישי עד שישי 11:00-17:30, שבת 11:00-16:00

ולסיום, MIRABELLE, אחד המקומות שהכי עשו לי את זה בקופנהגן. מיראבל היא בעצם מאפיית הבוטיק של קבוצה, שבבעלותה מסעדת מישלן מפורסמת בשם RALAE, כמו גם בר יין-מסעדה משובח בשם MANFREDS. שתי המסעדות הללו נמצאות אחת מול השנייה ברחוב הכי היפסטרי בקופנהגן, רחוב JAEGERSBORGGADE. ברחוב הזה תמצאו את הסניף הראשון של הקולקטיב קפה, כמו גם חנויות עיצוב מדליקות, בתי קפה, מאפייה, חנות שוקולד, חנות קרמלים ועוד.

במיראבל אני מבקרת באחד הבקרים השמשיים של האביב הדני, עדיין קריר וצינה של בוקר דוקרת קלות את הגוף, אבל הפינה של מיראבל מוצפת בשמש שמזמינה אותי להיכנס אל תוך המבנה הקסום הזה. הקומפלקס של מיראבל והמסעדה הדנית-איטלקית הצמודה אליה, BAEST, הוקם בספטמבר 2014, כשראשונה נפתחה המאפייה, מיראבל הקסומה. כזאת היא, מעוצבת, חמה, דנית, יפנית, איטלקית, משלבת עיצוב וטעם והקסם שבה גורם לי לרצות להיכנס בשעריה ולא לצאת.

משהו קריספי בממלכת דנמרק, הלחם של מיראבל (צילום: שרון היינריך)
קרול צ'וי Carol Choi השף בולנז'ר של המקום, לא מפסיקה לעבוד במרץ עם העובדים שלה. היא עומדת ליד התנור ובוחנת את הלחמים הגדולים המונחים בו, כאילו היו ילדיה. המבט שלה חד, היא קולטת הכל ונותנת במקביל הוראות לעומדים ליד המלוש. לאחר מכן היא מתפנה אלי לזמן קצוב ומסבירה לי על הקונספט של המקום. "מיראבל היא בעצם הבולנז'רי המספקת לחמים לכל הקבוצה. בדיוק עכשיו יצאו אופניים (כן כן) עם כמה וכמה לחמים למנפרדס". מאוחר יותר, כשאני אוכלת באותו הערב במנפרדס (המעולה!) מספרים לי שם שהם מקבלים בכל יום בין 30 ל 40 לחמים ממיראבל. מכיוון שמדובר בלחם גדול ממדים, הרי שמדובר בכמות אדירה.

אז הלחם חברים, לחם השאור של מיראבל, הוא אחד הלחמים הטובים ביותר שטעמתי, וטעמתי לא מעט. קשה לי להגיד אם הוא הטוב ביותר, משום שלרגעים היה נדמה לי שכן, ולרגעים שאלתי את עצמי האם לחם החברים של DU PAIN ET DES IDEES בפריז לא יותר טוב. שאלה לא פשוטה, אבל אין צורך להכריע, מדובר בלחם משובח שחובה לטעום וזה אומר הכל. לצד הלחם הנהדר, תוכלו לאכול במקום את הקרואסון שזכה במקום השלישי בתחרות הקרואסון הטוב ביותר בקופנהגן, שהתקיימה בדיוק בזמן בו שהיתי בעיר.

והעיצוב...אוי העיצוב (צילום: שרון היינריך)
לצד המאפים, מוגשות במקום גם ארוחות בוקר, סלטים, עוגות ועוגיות לקפה וגם וריאציה מקומית לכריך הדני המפורסם בדמות כריך פיצה דני-איטלקי פתוח, ממש כמו הסמורברוד. גם הקפה של מיראבל נהדר ואני ניהנת מאוד מהלאטה ומעוגיית השוקולד הקראנצ'ית.

העיצוב של המקום פשוט שובה לב. החלל הפנימי מורכב מאזור ישיבה וממתחם עבודה של האופים. בין שני המתחמים הללו מפריד קיר עם חלון זכוכית גדול, דרכו ניתן לראות את המאפייה בפעולה, ובכלל זה את תנורי האבן הנהדרים בהם אופים את הלחמים ואת הפיצות. הרצפה משובצת אריחים מעוטרים בצבע לבן ואפור עכבר/כחול בהיר (צבע שקשה להגדיר), ועליה מונחים שולחנות עץ משולבי ברזל. הכיסאות עדינים, משולבים במושבי עץ ורגליים ומשענת מברזל צבוע לבן. בלב המתחם מוצב לו שולחן עץ אבירים מיוחד, ולידו שרפרפים ששובים את לבי. העיצוב שלהם כל כך מיוחד, מושב עץ ורגליים מברזל צבוע בלבן עדינות עדינות, מונחות כמו חצובה מתחת למושב. כמה אני רוצה לייבא לפחות אחד כזה לדירה הקטנה בפריז, בפעם הבאה.

אם יש מקום שאני ממליצה לא לוותר עליו בשום אופן, יהיה זה מיראבל. אם אתם שם, מסרו ד"ש לקרול המקסימה.

MIRABELLE
Guldbergsgade 29
2200 COPENHAGEN
שעות פתיחה: כל ימות השבוע 07:00-22:00

קפה במיראבל (צילום: שרון היינריך)
זהו, צריך לעזוב את ממלכת דנמרק ואין ספק שהיא משאירה טעם של עוד. קשה להתעלם מהתחושה שהעיר נמצאת בפריחה קולינרית מתמדת, ואני בטוחה שבביקור הבא, אוכל לאתר עוד ועוד מקומות מעניינים. בינתיים חזרה לפריז, כאן העבודה פשוט לא מפסיקה.

שלכם
שרון

7 תגובות:

  1. טעים למראה מגעגע לגמרי למקום שעוד לא הייתי. רושמת להיות בקרוב.

    השבמחק
  2. מה זה כל הטוב הזה?
    מזכירה לעצמי שוב שאסור לקרוא אותך על בטן ריקה 😉 הבאת לנו כאן פוסט שממש כיף לקרוא עם הרבה סיבות טעימות לבקר בקופנהגן. אהבתי גם את הסקירה המקיפה והייחודית שלך. והתמונות... להזיל ריר. חייבת לבקר שם!

    השבמחק
    תשובות
    1. בהחלט חייבת, עיר מקסימה ומרתקת!

      מחק
  3. אני יכולה לומר רק דבר אחד...שלמות!
    הכל נראה טעים כל כך, אסתטי כל כך, מספק, ועם זאת לא גדוש מדי.
    מעורר בי געגוע לשמיים אחרים.
    תודה שהבאת :)

    השבמחק
    תשובות
    1. באהבה, אחד המקומות המרתקים שהיינו בהם :-9

      מחק
  4. כרגיל (הרגל משובח!) אצלך הכל מעורר את בלוטות הטעם, ואת העין, וכמה בא לי לנסוע גם לשם. אבל כמובן, מכניסה מיד להמלצות על קופנהגן. אסור לפספס את מה שהבאת פה! שנה טובה יקירתי, לך ולגלי.

    השבמחק

תודה על התגובה, שיהיה מתוק :-)

טופס יצירת קשר

שם

אימייל *

הודעה *