WORLD CHOCOLATE MASTERS תחרות השוקולד הבינלאומית של קקאו בארי

מיל פיי שוקולד שיצר יאן קוברור לכבוד מחנה האימונים בברלין (צילום: שרון היינריך)
ואנסן ואלה עולה לבמה ומתיישב לצד המראיין, השוקולטייר רמון מוטארו. מאחוריו מסך גדול עליו מוקרן סרט המתאר את הדרך אותה עבר עד זכייתו בגמר מאסטרס השוקולד העולמי (WCM) בשנת 2015. "התרגשות, אושר, דמעות, עייפות, הכל התנקז לרגע אחד. שנתיים של עבודה קשה ואימונים יומיומיים הביאו אותי לרגע הזה. מאז הזכייה השתנו חיי, אנשים מכל העולם שלא הכירו אותי נחשפו אלי ולעבודה שלי, אני מוזמן להעביר סדנאות בכל העולם ולאחרונה פתחתי את החנות הראשונה שלי" מספר ואלה בחיוך המאפיין אותו. רק בן 27 היה כשזכה בתואר הנכסף ומאז הוא כובש עוד ועוד פסגות.

ואנסן ואלה מספר למתמודדים על התהילה (צילום: שרון היינריך)
במהלך חודש אפריל השנה התכנסו בברלין 21 מועמדים מ 21 מדינות למעין מחנה אימונים, מפגש פותח של גמר WCM, ואלה ליווה את המתמודדים במהלך הימים האלה והשיחה הפתוחה איתו הייתה אחד השיאים של האירוע עבור המתמודדים הנרגשים. צוות התחרות של קקאו בארי הכין למתמודדים מגוון פעילויות שהתקיימו במתחם ה"פבריק" שנראה כמו מפעל נטוש והוסב למתחם פעילות מיוחד והשראתי. התבוננתי מהצד על המתמודדים הנרגשים שנכנסו אל האולם המרכזי, צעירים מוכשרים שכל חלומם הוא לעבוד ועוד ועוד עם שוקולד ולהגיע לרמות הגבוהות ביותר של מקצועיות בתחום. אחד מהם יניף בעוד כחצי שנה את הגביע ויוכתר כאלוף ה WCM לשנת 2018. 

אחד השלבים בתחרות, בונבוני השוקולד (צילום: שרון היינריך)
תחרות המאסטרס בשוקולד מתקיימת זו הפעם השביעית והיא אחד הפרויקטים המרשימים ביותר של חברת קקאו בארי העולמית. לכל גמר יש נושא על אותו צריכים המתמודדים לשלב ביצירותיהם, השנה הנושא הנבחר הוא FUTROPOLIS והוא מתמקד בשנת 2025, בתפקיד השוקולד בעתיד, בערים עתידניות ובאיך מבנים עתידניים אלה ישפיעו על הדרך בה נחיה, נצרוך, נקבל החלטות ונהנה משוקולד. במשך 3 ימים ינסו המועמדים להוכיח לשופטים שהם הם הראויים לזכות בתואר הנחשק שיכול להפוך אותם משוקולטיירים אנונימיים למכתיבי דעת קהל בתחום, שגרירי על של אחת מחברות השוקולד הגדולות בעולם.

המתמודדים פוגשים את הז'קטים שלהם בפעם הראשונה (צילום: שרון היינריך)
אבל עד שהגיעו המועמדים למחנה האימונים בברלין היה עליהם להתחרות בתחרויות לאומיות במדינות שלהם. במהלך התחרויות הפנימיות, שהתקיימו במהלך שנת 2017, נדרשו המועמדים להציג רמה גבוה של ביצועים בנושאים מגוונים בתוך עולם השוקולד. המועמד הטוב ביותר בכל מדינה נבחר להיות נציג אותה המדינה בגמר. מספר הפיינליסטים עמד עד לאחרונה על 21 מתמודדים, כשביוני 2018 המתמודד הקנדי כריס קווק נאלץ לפרוש מהתחרות מסיבות בריאותיות. כמו ברוב תחרויות הקינוחים והשוקולד, גם השנה הרוב המוחלט של המתמודדים הוא גברים, כשרק 3 נשים לוקחות חלק בגמר: דריה נשיפורנקו מאוסטרליה, ג'ינגג'ינג ליאו מסין ואון-אי קים מקוריאה.

נציגות נשית מסין (צילום: שרון היינריך)
מבנה התחרות מעניין מאוד ומציב בפני המתמודדים אתגרים רבים. ביומיים הראשונים יתמודדו כל המועמדים במגוון של משימות, ליום האחרון יעלו רק 10 מועמדים שקיבלו את הניקוד הגבוה ביותר על משימות הימים הקודמים. המשימה הראשונה היא אולי המשימה לה מחכים בכל תחרות בתחום השוקולד - פסל השוקולד. מדובר בעובדת אמנות של ממש, על המתמודדים ליצור פסל באמצעות טכניקות שונות של עבודה בשוקולד כמו פיסול, תבניות, צביעה וכו'. הניקוד בשלב זה ניתן על פיתוח הרעיון והקשר שלו לנושא התחרות, יצירתיות, שימוש בטכניקות ייחודיות ועוד. בדרך כלל פסלי השוקולד בתחרויות נבנים לגובה, השנה יושם דגש על שינוי מבנה הפסל ומתיחת הגבולות תרתי משמע. המשימה השנייה היא משימת עוגת הנסיעה, מקור הביטוי בעוגות שניתן לקחת אותן לנסיעות ארוכות מבלי צורך בקירורן. גם כאן יצטרכו המתמודדים לעמוד במגוון פרמטרים כמו משקל העוגה (בין 600 ל 800 גרם), מספר מרקמים, מספר טכניקות ועוד.

סלון השוקולד של פריז, מארח את גמר התחרות (צילום: שרון היינריך)
במהלך התחרות יהיו המתמודדים תחת עינם הבוחנת של 20 שופטים, לכל מדינה המשתתפת בגמר יהיה גם נציג בצוות השיפוט. בראש צוות השופטים יעמדו נשיאים שיובילו את השיפוט בתחרות. נאומי מיזונו מיפן יהיה נשיא החלק האמנותי, מיזונו הוא זוכה התחרות לשנת 2007, שוקולטייר ופטיסייר מוערך בעל פטיסרי ביפן. נשיא השופטים האחראי על הטעימות יהיה לא אחר מאשר סדריק גרולה שנבחר לשף פטיסייר הטוב בעולם. גרולה עומד בראש הפטיסרי של מלון היוקרה לה מוריס בפריז והוא נחשב לשף פטיסייר יצירתי, פורץ גבולות ודינמי. ונשיא חבר השופטים, זה שיוביל את כל תחום השיפוט, השוקולטייר פטיסייר פרנק האסנו ההולנדי. האסנו זכה בשוקולד מאסטרס בשנת 2011, באותה תחרות הוא הדהים את השופטים ביצירתיות ובמקוריות שלו, עד היום היצירות שלו מככבות באינסטגרם והוא נחשב לאחד ממעבירי הסדנאות המבוקשים בתחום. את האסנו פגשו המתמודדים במהלך מחנה האימונים לשיחה מרתקת, הוא שיתף אותם בחוויות שלו מהמעמד המרגש אך בעיקר הסביר להם על פעילות צוות השיפוט. הרעיון שעמד מאחורי השיחה הזו היא להעביר למתמודדים את כל הדגשים לגבי צורת העבודה הנדרשת מהם, מה מותר להם להביא לתחרות, אילו חלקים הם יכולים להכין מראש, על מה ישימו דגש השופטים ועוד.

גם הוא יהיה בין השופטים, סדריק גרולה (צילום: שרון היינריך)
ביום השני יעמדו בפני המתמודדים 3 משימות: הראשונה היא יצירת טבלת שוקולד מיוחדת בעיצוב ובטעמים עתידניים. כל מתמודד הוזמן על ידי קקאו בארי אל מעבדת ה OR NOIR בה יצרו למתמודד שוקולד אישי על פי טעמו. את טבלת השוקולד עליו להכין עם השוקולד אותו הוא רקח כך שכל שוקולד במשימה זו יהיה שונה וייחודי. המשימה השנייה היא אחת המרתקות ביותר, חטיף שוקולד לדרך (TO GO) שמדגיש את חשיבות אוכל הרחוב גם בתחום המתוקים והשוקולד. הרעיון במשימה זו הוא הכנת מנה אישית שניתן לקחת לדרך, עם אריזה מתאימה והרכבה במקום. המשימה השלישית והמסיימת של היום השני היא בונבון השוקולד, או מה שאנחנו מכירים כפרלין. מדובר בעצם במשימה שבחיי היומיום של שוקולטייר היא מרכז העשייה, זו המהות המרכזית של אמני השוקולד, אלו היצירות אותן בסופו של דבר מציגים בחנויות ואותן רוכשים הלקוחות. השנה בונבון השוקולד נדרש להיות כמובן ברוח העתיד, עם טעמים ברורים ומתפתחים, כמה שפחות מתוק ובמילוי גנאש ולפחות עוד שכבה נוספת (מרציפן, פט-דה-פרוי ועוד).

המועמד הצרפתי, יואן לבל, מגריל את העמדה שלו בתחרות (צילום: שרון היינריך)
אחרי יומיים של תחרות יבחרו השופטים את עשרת המתמודדים שיעלו לשלב הסופי ויתמודדו ביום השלישי על התואר המרגש. שתי משימות ממתינות לקרם דה לה קרם של השוקולטיירים ביום המכריע. המשימה הראשונה היא בעצם שילוב של יכולות השוקולטייר והפטיסייר, המתמודדים יצטרכו ליצור קינוח צרפתי (פטיסרי) טרי, כזה שמשלב טכניקות של קינוח קלאסי וחדשני, קינוח שיכול להימכר בחנות אך משלב גם טכניקות של קינוח מצולחת כשכמובן חומר הגלם המוביל בו הוא השוקולד. המשימה השנייה והמסכמת של התחרות היא משימת "עיר המחר", משימה שבמרכזה יצירה מעוצבת משוקולד שמייצגת את ערי העתיד. מדובר ביצירה שבא יכולים המתמודדים להביא לידי ביטוי דמיון, יכולות עיצוב, רעיונות עתידניים ותשוקה לחומר הגלם המיוחד הזה.

בסופו של דבר זה רק ספורט, רגע של אושר בתמונה קבוצתית של המתמודדים (צילום: שרון היינריך)
ואז, אחרי שלושה ימים של תחרות מתישה שלפניה שנתיים של אימונים ממוקדים ועוד שנים רבות של עבודה אינטנסיבית בתחום, יבחר הזוכה ויעוטר בתואר אלוף העולם בתחרות השוקולד מאסטרס. הרגע הזה בו עומדים המתמודדים מול השופטים, מול המשפחות ומול קהל הסקרנים וחובבי השוקולד, הוא אחד הרגעים המותחים והמרגשים ביותר במהלך התחרות. הכל מתנקז לרגע אחד שעבור המתמודדים נתפס כחורץ גורלות. כל אחד מהם רוצה להיות ה"ואנסן ואלה" הבא, אבל רק אחד מהם יניף את הגביע. לשאלתי, מספר השוקולטייר מוף פיליפ ברטרנד, ראש האקדמיה של קקאו בארי, שנכון לשלב מחנה האימונים אין מישהו שהוא יכול לסמן בוודאות כמוביל "מדובר בחבורה מוכשרת מאוד של שוקולטיירים ובמסגרת הגמר הכל פתוח".

מועד התחרות 31.10 - 2.11 במסגרת סלון השוקולד של פריז.

בקרוב התוצאות
שלכם
שרון

2 comments:

  1. היי שרון,
    אני טסה לפריז בעוד כמה ימים ואשמח להמלצות שלך איפה כדאי לקנות חומרי גלם וציוד לאפייה. מבחינת חנויות ספציפיות ששווה לבקר בהן.
    תודה😊

    השבמחק
    תשובות
    1. חפשי בבלוג חנויות מתמחות, יש פוסט שלם על זה :-)

      מחק

תודה על התגובה, שיהיה מתוק :-)

טופס יצירת קשר

שם

אימייל *

הודעה *